Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

вівторок, 30 квітня 2019 р.

Наука про ангелів. Християнська ангеологія

Правди віри щодо існування ангелів та їх місію. Звідки взявся диявол?

· На початку часу Бог створив з нічого духовні істоти - ангелів (De fide). 
· Природа ангелів є духовна (De fide). 
· За своєю природою ангели є безсмертними (Sententia communis). 
· Бог дав ангелам надприродну ціль - безпосереднє оглядання Бога. Для цієї цілі дав їм освячуючу ласку (Sententia certa). 
· Ангели були виставлені моральній пробі (Sententia certa). 
· Злі духи (демони) були створені Богом, як добрі, а злими стали своєю власною виною (De fide). 
· Головним завданням добрих ангелів є прослава Бога і служба Богові (Sententia certa). 
· Другорядним завданням добрих ангелів є охорона людей і турбота про їхнє спасіння (De fide). 
· Кожний віруючий від моменту Хрещення має свого ангела хоронителя (Sententia certa). 
· Диявол з причини Адамового гріха має певну владу над людьми (De fide).

1. Хто є ангели? 


Ангели - це чисті духи, які мають розум і вільну волю і не мають тіла, тобто є безтілесними. Природа їхня - духовна і безсмертна. Бог створив усіх ангелів добрими. Своєю досконалістю вони перевищують усі видимі створіння. Слово "ангел" (ἄγγελος) означає "посланець". Тому ангели - це Божі слуги і посланці. В усій історії спасіння людського роду святі ангели звіщали людям спасенні повеління Господа. 

"Ангели сильні й завжди готові виконати Божу волю. І в наслідок швидкості, притаманній їхній природі, негайно з'являються всюди, де велить їм Божа воля" (св. Іван Дамаскин, Про Ангелів) 

2. Існування ангелів - це правда віри


Про існування ангелів ми довідуємося зі св. Письмо і Традиції. Про їх створення не написано чітких відомостей у Божому Слові, як це є про створення матеріального світу і людини. Їх Бог створив на початку усього створіння. Святі вбачають момент створення ангелів в цих словах Біблії: "На початку Бог сотворив небо і землю" (Бут. 1,1), тобто речі невидимі (світ ангелів) і речі матеріальні. Ісус є центром світу ангелів, бо все було створене Ним і в Ньому і для Нього: "Бо в Ньому все було створене, що на небі і що на землі, видиме і невидиме: чи то престоли, чи то господьства, чи начала, чи власті, все було Ним і в Ньому створене" (Кол. 1,16). 

Ангели виконували Божі розпорядження вже від початку людського роду: вони зачинили земний рай (Бут. 3,24), оберігають Лота (Бут. 19), рятують Агар та її сина (Бут. 21,17), зупиняють руку Авраама (22,11), вони ведуть Божий народ (Вих. 23,20-23), допомагають пророкам (1 Цар. 19,5), звіщають про народження Спасителя (Лк. 1, 26-32; 2,9-14). Вони охороняють дитинство Ісуса (Мт. 1,20; 2,13,19), служать Йому в пустині (Мр. 1,13), підтримують в агонії в Оливному саду (Лк,22,43), звіщають Христове воскресіння (Мр. 16,5-7), присутні при Його вознесінні (Дії. 1,10-11) та з'являться з Ісусом у другому приході на Божому суді (Мт. 13, 40-43). 


Для чого Бог сворив ангелів? Бог їх створив для своєї слави і для їх власного щастя. Ангели постійно оглядають Божу славу і Його присутність. Вони мають конкретне служіння у Божому Царстві: прославляти Бога, виконувати Його волю і служити людям для їх спасіння.


Існують 9 ангельських хорів: Серафими, Херувими, Престоли, Господьства, Власті, Сили, Начала, Архангели і Ангели. Про це говорять св. Діонісій Ареопагіт і св. Іван Дамаскин. 

а) Випробування ангелів 


Ангели були також поставлені Богом на моральну пробу. Ангел за своєю духовною природою має більше пізнання речей ніж людина, і тому, коли він приймає якесь рішення, то приймає його назавжди. Усіх ангелів Бог створив добрими. Однак гріх прийшов через злу волю. Третина ангелів на чолі з Люцифером збунтувалися і відпала від Бога. Їх ми називаємо демонами або злими духами. Гріхом демонів була гордість, бажання бути незалежними від Бога, бути як Бог. Їх гріх був непростимий, бо їх ніхто не спокушав. Це був свідомий вибір їх волі. Тут зродився корінь зла: зла воля сотворіння - не буду служити своєму Творцеві. 

"Зло - це позбавлення добра", - каже св. Августин. В один момент зі святий і добрих ангелів, сталися злі - носителі та винахідники усякого зла. 

"Для них немає каяття після падіння, як нема каяття для людей після смерті" (св. Іван Дамаскин, Про віру правовірну, 2,4) 

Святий архангел Михаїл разом з іншими ангелами, говорить Біблія, воювали проти збунтованих ангелів і їх перемогли. Добрі ангели утвердилися у добрі, а злі навіки закорінилися у злі - ненависті та бунті проти Бога. Вони ненавидять усе що Бог створив і, що йому приналежить. Із заздрості демони спокушають та шкодять людям, щоб відвернути їх від Бога і кинути до пекла. 

Через первородний гріх злі духи мають певну владу над людьми. Пригадуємо, що первородний гріх змивається в св. Тайні Хрещення. Під владу диявола християнин знову потрапляє через важкий гріх. Св. Василій Великий говорить, що через смертний гріх ми відганяємо свого ангела хоронителя: "Гріх же відганяє ангелів, як дим відганяє бджіл". 

б) Допомога святих ангелів 


Кожному християнину, після св. Хрещення, для фізичної та духовної охорони, Бог дає ангела хоронителя. Ангел хоронитель надихає людину (дає добрі думки і натхнення) до добра і любові до Бога. В духовній боротьбі християни звертаються про захист святих ангелів. Особливо є поширена молитва до св. арх. Михаїла і ангела хоронителя. У Візантійській Літургія часто звершуються молитовні прохання до святих ангелів. Сама літургія є поєднанням земного і небесного: люди на землі, а ангели рази з усіма святими прославляють Триєдиного Бога - Отця, і Сина, і Святого Духа. 

"Ангели охороняють країни і керують народами так, як накаже їм Творець. Вони верховодять нашими ділами і нам допомагають", - навчає св. Іван Дамаскин (Про Ангелів). 

"Ангели боронять нас від спокус, бо каже святе Письмо: "Ангел Господній стоїть на варті тих, які Його бояться - і їх визволяє" (Пс. 34,8)... Ангели хоронять жертовники Божі й храми вірних" (Св. Теодор Студит, Гомілія на Собор небесних Сил). 


3. Диявол і гріхопадіння людини 


Диявола Святе Письмо називає "спокусником", "сатаною", "стародавнім змієм", "драконом" тощо. Перші згадки про нього маємо в третій главі Книги Буття. Там описано про спокушання дияволом Єви та гріх наших прабатьків. Через цей гріх (непослух), Адам і Єва втратили освячуючу ласку - первісну святість і праведність. Гріх приніс наслідки, які вплинули на душу і тіло людини. Людина втратила своє безпосереднє спілкування з Богом. Гріх відділив людину від Бога. Настала дисгармонія в її душі: розум притуплений на Божі правди, а воля схильна до зла. На тілі це відбилося так, що тепер людина мусить померти, має в житті терпіння і хвороби. 

4. Ісус прийшов нас визволити з-під влади сатани 


Бог не відкинув своє створіння, але готував план спасіння в Ісусі Христі. Про прихід Месії (Христа) наперед звіщали пророки. Єврейський народ про це добре знав і готувався до Його появи. Праведні жили вірою в обіцяного Спасителя. 

Божий Син, взявши людську природу і народившись від Діви Марії, прийшов нас визволити з-під влади сатани та перевести через Хрещення водою і Духом Святим до Божого царства. Це коштувало великої жертви – смерті Ісуса. Бог не може бути переможений злом, тому у своїй любові до нас Небесний Отець видає як жертву примирення свого улюбленого Сина за наші гріхи і беззаконня. Боже слово говорить нам, що Бог «нас полюбив, коли ми ще були грішниками» (пор. Рм. 5,8). 

У своїй місії Ісус зустрічається з ворогом людських душ. Євангеліє нам передає багато випадків, коли Ісус проганяє демонів, які мучили тіла і душі людей. Слід зауважити, що у таких випадках Ісус говорить не до людини, а до демона чи демонів, які у цій людині перебевають. Ісус наказав проганяти демонів апостолам і Церкві (Мр 3,14-15; 6,7; 16,17). 

Божий план спасіння людей полягав у тому, щоб визволити людський рід від тирана і губителя людських душ. Він, будучи херувимом, через свою гордість – вподобання самому собі, збунтувався проти Бога, бо хотів бути рівний Йому, потягнув за собою третину ангелів. 

У книзі пророка Єзекіїла є сказано про падіння ангелів: «Ти був зразком довершености, мудрости повен, красою досконалий. Ти був у Едемі, у саді Божім. Усяке дороге каміння прикрашало твою одіж. (...) Ти був херувимом, покровителем блискучим. Ти був на святій горі Божій, ходив серед вогнистого каміння. Ти був зразковим у своїх учинках від того часу, як тебе сотворено, аж поки не постало беззаконня в тобі. (...) Високо неслось твоє серце з-за краси твоєї. Через твою вроду ти втратив свою мудрість» (28,12-19). 

а) Перша апостазія була серед ангелів 


Єдиним актом своєї волі ці добрі ангели в одну мить стали демонами і були скинені з небес до пекла святим Михаїлом – начальником небесного воїнства. Гріх упалих ангелів був не простимий, бо ангел у своїй ангельській природі, наділеній надзвичайним розумом, силою і свобідною волею, коли приймає рішення, то приймає його назавжди. Тому одні ангели утвердилися у добрі, яким є підпорядкованість Богові, а інші пішли за вибором злої волі. Злі ангели вчинили першу апостазію – відступництво від Бога ще перед сотворенням людини. Потім через свою заздрість до людей, диявол спокусив через обман перших людей – Адама і Єву. Так увійшов гріх у світ, а з ним усе зло, смерть і терпіння. 

б) Пастки та територія злого духа 


Диявол у своєму бунті воює проти Бога тим, що спокушає людей. Він вносить до життя людей нещастя, духовне рабство, ідолопоклонство, війни та усі біди. На сьогоднішній день він готує, через посвячених йому масонів, програму Нового Світового Порядку для влади та приходу антихриста. 

За чим приховується диявол? Де є його територія влади? Територія диявола - це територія царства темрями, грішний стан душі людини. Основне його знаряддя - це брехня і маніпуляції. Він знає краще психологію і природу людини, ніж найкращий психолог, лікар чи теолог. 

Можна з впевненістю сказати, що існують стабільні пастки диявола, які в кожному столітті міняють лише свою зовнішню форму: ідолопоклонство, різні гуру, світ окультизму (мігія, віщування, спіритизм, езотерика, нетрадиційна медицина, цілителі та екстрасенси тощо), сатанізм, різні антихристиянські ідеології та філософії, порно-індустрія, алкоголізм, наркоманія, ігроманія тощо. Сьогодні диявол дуже контролює людей через ЗМІ. 

Св. мученик Юстин, ранній церковний письменник-апологет поч. ІІ ст., пише: «демони підкорили собі людський рід через магію, діяльність провидців, лжепророків і всі помилки, які вони поширили на землі. Через страх вони взяли людей у своє ярмо і вимагали принесення жертвоприношень та кровопролиття, яких вони жадали (...) Вони запровадили ідолів на землю; «боги» і були тими впалими ангелами. Через них серед людей було породжено насилля, війни, вбивства, перелюби, розпуста й усяке інше зло. Після приходу Христа вся їхня діяльність зосереджена на тому, щоб перешкодити наверненню людей до Бога Отця і Сина Божого» (пор. ІІ Апологія 6,5). 

в) Свідоцтва екзорцистів 


Як свідчать деякі екзорцисти, під час обряду екзорцизму (прогнання злого духа з людини) сатана відкривав деякі свої плани як він мститься Богові за те, що його було скинено з неба. «Нашим «обов’язком» є спокушати завжди, кожного, повсюди і будь-коли. Дехто попадає в наші сіті, дехто попадає туди назавжди! Він (Бог) хоче душі вільні й святі, я ж хочу душі рабські. Мене цікавить воля людей. Ви ще можете наблизитися до Нього, але ми цього не хочемо, ви не повинні. Ви повинні бути, як ми, це є наша помста Йому!». Диявол вносить той самий бунт і непослух у наш світ проти Бога і Його Законів, який було породжено поміж ангелами. 

Інше свідчення екзорциста про заступництво і реакцію Св. архистратига Михаїла на його бунт проти Бога: «Михаїл найбільше обурився, обурився через мій спротив Богові і через брак поваги з мого боку до нашого Бога. Тепер його роль полягає в тому, що він цілковито поставлений на служіння усім тим душам, які я хочу взяти собі, а особливо тим душам, які Йому (Ісусові) є найбільше дорогі, які він тримає найближче до Себе. Він намагається захистити всіх, але є деякі, які не дають себе захистити, тому що ходять іншими дорогами». Хто чинить гріх є рабом гріха, а також є рабом диявола. Тільки Ісус може визволити нас від цього рабства. (Взято з книжки Франческо Бамонте "Збунтовані ангели"). 

г) В останні часи дії диявола на людей посиляться 


В Євангелії на багатьох місцях є сказано, що Ісус проганяв нечистих духів, а також, диявол спокушав у пустині навіть самого Ісуса. 

Біблія говорить, що в останні часи перед другим приходом Ісуса Христа диявол володітиме масами і зведе багатьох. Він прийде як "ангел світла", роблячи різні знаки і феномени. Чому? Бо можливість застосувати свою силу і владу він отримав через гріхи Церкви і конкретних народів. Сьогодні він зв’язує християнські народи різними цивільними законами про одностатеві шлюби, ісламізацію, системи тотального контролю тощо, ставлячи віру і життя християн поза закони держави. Він нав'язує їм нову філософію життя т.зв. «трансгуманного суспільства», де людина стає на місце Бога. Вона вже сама для себе є нормою, сама визначає, що є правда, право і свобода. А це є бунт проти Бога і Його порядку. Диявол руйнує церковні структури і спільноти, він впроваджує через зрадників Христа нові єресі та апостазію від живого Бога. 

Сучасна Європа переживає агонію втрати своїх християнських коренів. "В Західній Європі вже сформувалася тенденція до зменшення кількості церков та храмів. Деякі знищені пожежами чи обвалами, інші знесені за рішеннями місцевого самоврядування (мотивують це відсутністю приходів). Є і більш «креативні» трансформації: переобладнання церков на бібліотеки, магазини чи навіть спортзали і бари. За останні кілька років у Франції та й інших державах Західної Європи прокотилася хвиля нападів на церкви та проявів вандалізму і осквернення святинь. Також чимало соборів і церков перебудовують під мечеті. Хто б міг подумати, що таким буде майбутнє колись могутніх народів! (...) Ця сумна статистика пояснюється кризою духовності в Європі, яку можна спостерігати у зменшенні чи взагалі зникненні приходів, лібералізації теології, компромісності зі світом. Про Європу у відступництві говорять вже давно, але саме зараз це набуває нечуваних масштабів", - подає автор публікації "Пожежа собору Нотр-Дам де Парі і духовний занепад Європи" (simyapidpokrovom.lviv.ua/) 

Висновок: Що потрібно знати? 


Правдивим ворогом людства є диявол. Святий Іван Золотоустий навчає: "Диявол - наш невблаганний ворог. Він веде з нами непримириму боротьбу. Ми не клопочемося стільки про наше спасіння, скільки він - про нашу загибель... Диявол багато нам обіцяє, але не для того, щоб нам дати, а щоб від нас взяти" (Гомілія 13, на Мт. 4,1). 

Диявол заздрить, що людина може пізнати і любити свого Спасителя і Бога, може бути щасливою та мати вічне життя. Він робить усе, щоб погубити людські душі, відвернути їх від Ісуса. Тому кожен християнин є поставлений до боротьби. Як маємо встояти у боротьбі з дияволом і як маємо захищатися перед його нападами? На це відповідає нам ап. Петро: «Будьте тверезі і чувайте! Противник ваш, диявол, ходить навколо вас, як лев ревучий, шукаючи кого б пожерти, противтеся йому силою віри» (І Пт 5,8-9). «Сила віри» - сила молитви захисту в Ім’я Ісуса Христа та сила Його відкупительної Крові. 

До боротьби з дияволом маємо найпотужнішу зброю – Євхаристійного Ісуса, заступництво Матері Божої, святих ангелів та святих. Диявола переможемо молитвою, покорою і постом! Бог дав середники своїх ласк проти сатани: святий хрест Ісуса (це знак його поразки), свячену воду і мощі святих (на яких є Божа благодать). 

Понад усе потрібно мати єдність з живим Ісусом та берегти своє серце чистим, регулярно роблячи покаяння у Св. Сповіді та приймати св. Причастя. 

Слід пам'ятати, що диявол є тільки творіння. Він не є всемогутній і всезнаючий як Бог. Диявол не знає наших думок, ані не знає майбутнього. Усі його намагання - це застрашувати, обманути хитрістю та наобіцяти людині за службу йому багатства, слави і радості. Але усе це є фальш та ілюзія. Це як приманка на рибу. Потім, коли він вже міцно духовно пов'яже людину, тоді відкриє своє правдиве лице.