Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

суботу, 6 квітня 2019 р.

Сімейні конфлікти та їх профілактика

Профілактика сімейного життя
Сімейні конфлікти доводять до сварок, і навіть до зруйнування сім’ї. Розлучення сьогодні стали не вийнятком, а поширеною практикою. Про це говорить статистика: в Україні за 2015-2016 роки з укладених сімей 45-59 % розлучились, з них 50-60 % розпадаються на протязі перших 2-х років. В Європі фіксують приблизно 1 млн. розлучень на рік.

Багато християнських сімей задають собі питання: Як уникнути багатьох конфліктів і кризових ситуацій в своїй сім’ї? Як побудувати дім сімейного щастя? Чи існує якийсь вихід? Вихід є! Потрібно повернутись до здорових принципів та устрою сімейного життя закладених Богом від початку створення людини.

Що таке конфлікт?


Конфлікт – це перш за все нерозуміння один одного, зіткнення протилежних поглядів на якусь річ чи проблему. Але це зовсім не означає, що конфлікт мусить бути сваркою і бурхливим виясненням відносин. Можна сказати так: будь-яка сварка – це конфлікт, але далеко не кожен конфлікт є сваркою.

В конфлікті, суперечці найгірший дорадник – це гнів. Гнів, роздратування затуманює розум і паралізує волю людини і вона в такому стані є неспосібною прийняти правильне рішення. Про це сказано також в Святому Письмі: “Запальна людина робить дурниці” (Приповідки 14,17). “Хай кожен буде скорий до слухання, повільний до говорення, непоквапний до гніву” (Яків 1,19).

Необережне, необдумане слово може дуже нашкодити при важливій розмові. Необхідно навчитися вислухати опонента, щоб зрозуміти, що він хоче нам сказати або що хоче від нас. І аж тоді відповідати йому, думаючи над своїми словами і формою вираження.

Чи існує профілактика сімейних конфліктів?


Профілактика хворіб – це запорука здорового життя. Про це знають усі. Але, нажаль, люди дуже часто безпечно відносяться як до фізичного здоров’я, так і до духовного здоров’я своєї сім’ї. Сім’я, про це не слід забувати, є також живим організмом, який вимагає уваги і догляду.

Переважно люди починають задумуватися про те, що їх шлюб треба лікувати вже тоді, коли сім’я знаходиться на межі розлучення. Тоді вони шукають допомоги у священика, психолога, рідних і друзів, коли вже є важко допомогти. Багаторічні образи, дорікання, неприязнь накопичуються як лавини снігу. До цього ще погіршує ситуацію подружня зрада, алкогольна або наркотична залежність. Безнадійних ситуацій нема. Усе залежить від доброї волі і бажання самого подружжя вирішувати свої проблеми.

Набагато легше оздоровити сімейні відносини на ранніх етапах, коли проблеми тільки назрівають. Необхідно вчасно реагувати, за будь-яку ціну, не “запустити” ситуацію, не довести усе аж до критичної точки. Для цього існує профілактика, тобто, що робити для того, щоб випередити проблеми сімейних конфліктів.

Якою є профілактика сімейних конфліктів?

  1. Намагатися від початку закласти правильні основи подружнього життя;
  2. Прийти до однодумності в поглядах на самі головні питання сімейного життя: мета християнського шлюбу, сімейна ієрархія, нерозривність шлюбу;
  3. Чоловік і жінка мусять знати та вивчати свої особливості і “проблемні місця”.

Що є основою християнського подружжя?

1. Віра в Ісуса Христа

Християнський шлюб – це не просто укладений союз між чоловіком і жінкою, але це є Свята Тайна. У ній Ісус Христом з’єднює двоє сердець в одне духовне тіло – в родину. Тому в основі християнського подружжя є віра в Ісуса Христа, як особистого Бога і Спасителя.

2. Любов і жертовність

Християнська сім’я – це не бізнес-проект. Вона може основуватися тільки на правдивій любові (гр. “агапе”), яка є безкорисливою і жертовною. Без цієї чесноти немає сімейного щастя. Молодій сім’ї необхідно плекати свої відносини особливо в перші роки свого спільного життя, коли тільки будується родинний дім, проходить притирання між собою, з родичами, змінюються умови житла чи переїзди. Зі всіх сил потрібно намагатися не розсіятись на дрібницях, а зберегти свої почуття: прив’язаність, повагу і любов.

Любити для чоловіка і дружини означає прожити своє життя для щастя і добра любленої людини. Любити означає також взяти відповідальність за особу перед Богом, батьками, Церквою і суспільством. Це не є одноразовий моральний акт людини, але по життєвий обов’язок і відповідальність.

3. Родинна ієрархія

Бог є Бог порядку, а не хаосу. Цей порядок був вкладений від початку у подружжі. Головою сім’ї є чоловік, а жінка є її серцем. Чоловік і дружина є рівні між собою і перед Богом. У Святій Тайні Подружжя вони доповнюють один одного своїми особливостями та дарами, і таким чином творять духовну гармонію.
Яка мета християнської сім‘ї?

Мета і завдання християнської сім’ї виражені у трьох ключових речах:

1. Спільне життя як служіння Богові 

Головна мета життя людини спасти свою душу. Тому подруги мають допомагати один одному до спасіння. Бути одне одному моральною і духовною опорою.

2. Народження дітей 

Плодом правдивої подружньої любові є дітонародження. Любов не є егоїстична, вона дарується іншим – дітям.

3. Виховання дітей

Християнські батьки є зобов’язані виховувати, любити і оберігати своїх дітей від усякого лиха. Сім’я – це перша школа виховання, де вчителями є самі батьки. У ній закладаються релігійні та моральні основи світогляду дитини. Батьки мають приготувати дітей до зрілості та до відповідального батьківства і материнства.

Як подолати “проблемні місця” у подружжі?

  • “Гострі кути” (несуттєві розбіжності) потрібно обходити, не даючи простору для сварки. Не слід дратувати один одного, роблячи усе наперекір;
  • Навчитися нести недоліки один одного. Не всі речі можна змінити одразу;
  • Не прагни, щоб змінився перше чоловік/дружина – розпочни зміни від себе. Будь наполегливим і витривалим;
  • У спірних питаннях слід тримати рівновагу і не дати простору для вибуху гніву;
  • Егоїзм – це найбільший ворог сім’ї. Він розділяє і шукає вигоди тільки для себе;
  • Правдива любов є найбільшою мотивацією. Якщо любиш чоловіка/дружину, то усе в собі побореш чи стерпиш;
  • Молися Богові за силу змінити свої злі схильності чи недоліки характеру через які терплять інші;
  • Любов виражається у жертовності, терпеливості, лагідності, розумінні, слуханні і служінні іншим.