Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

середу, 15 листопада 2017 р.

Шануй батьків, щоб тебе шанували твої діти

Божі Заповіді - основа християнського життя

Про дотримання четвертої Божої Заповіді

Чому дотримання Четвертої заповіді про шанування батьків необхідно для того, щоб самому стати хорошим батьком? Чи годиться порушити заповідь, якщо батьки неправі? Чи можна виправити свої і батьківські помилки? Про це, виступаючи на зустрічі Молодіжного клубу, розповідав настоятель храму Косьми і Дам’яна, батько сімох дітей протоієрей Федір Бородін.

Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі. Заповіді Божі дають людині надію на Небесну заплату, але є одна заповідь, щодо якої Господь скасовує заведений порядок, і дає з нею обіцянку на землі. У дотриманні четвертої заповіді – «шануй батька твого і матір твою» - запорука довгого і щасливого життя на землі.

Як священик можу засвідчити, що дуже часто на сповідь приходять люди, вже у віці, і починають скаржитися на своїх дітей: ось, мовляв, так вони себе неправильно ведуть, дочка таке говорить ... Деякі самі зауважують: «Слово в слово, що я говорила своїй матері, тепер мені каже моя дочка ». Деяких доводиться підводити до цієї думки: «А як от Ви, не грішили чи проти батьків?» Дійсно, в покарання за порушення цієї заповіді Господь дуже часто ставить людину в ту ж саму ситуацію, але вже з іншого боку, з боку страждаючого батька.

Те, що ми зробили в юності проти своїх батьків ми змінити не можемо, але ми можемо подолати в собі цю гидоту через покаяння, через те, що ми їдемо до своїх батьків, уже бабусів і дідусів, якщо вони живі, або на могилу, або йдемо в храм і говоримо: «Прости! я все зрозумів, я був неправий ».

«Отче наш, що єси на небесах ...» – при звертанні до Бога Ісус обирає зрозумілий для кожної людини образ. На жаль, зараз він вже став для багатьох погано зрозумілий, тому що зараз батьки є в меншій кількості сімей, а там, де є, це найчастіше «диванні пасажири».

Батько - це той, хто судить, хто може покарати, але перш за все, це той, хто любить.

Як в притчі про блудного сина. Бог по відношенню до людини – це Отець, що незважаючи на всі гріхи сина, готовий йому пробачити, прийняти, відновити в синівстві, а не в наймитстві, як той думав, дати йому перстень як символ синівства. Адже коли син приходить і каже: «Я згрішив», - батько його перебиває, для нього важливо тільки, що син прийшов.

Ось це те, що Бог нам про Себе відкрив. Ясна річ, що якщо ми намагаємося будувати з Богом правильні відносини, але при цьому не вміємо будувати відносини з нашими земними батьками, у нас нічого не вийде. Саме тому порушення або дотримання четвертої заповіді є показник готовності та бажання йти до Бога. У певному сенсі земні батьки є ікона Бога для дітей. Якщо ж людина грубіянить земному батькові або земної матері, а потім йде в храм і говорить «Отче наш», Господь слухати не буде.

Гріх Хама


Гріх неповаги рідних батьків називається хамством. У біблійному богослов'ї воно бере свій початок з розповіді про Ноя і його сина Хамі.

Ной виглядав дуже погано, він був п'яний, лежав голий – нескладно уявити, як це некрасиво виглядало. Ной був очевидно неправий. Хам покликав старших братів і став сміятися: мовляв, дивіться, пророка із себе робить, а що собі дозволяє!

Сим та Яфет увійшли до батька спинами, не дивлячись на його гріх, і накрили його, щоб не бачити його наготу і його сором. Вони не дозволили собі навіть дивитися у бік батьківського гріха.

Ця історія говорить про те, що діти – не судді своїм батькам. Навіть у тих ситуаціях, коли батько або мати повністю неправі, дитині не дана влада їх судити. Є тільки один виняток – коли батько стає між Богом і своєю дитиною, і ми знаємо такі приклади з житій святих. У всіх інших випадках треба миритися.

Коли Ной прорікав пророцтва про своїх синів, він сказав, що старший син Хама, його спадкоємець Ханаан, буде в рабстві у нащадків інших братів. Це не прокляття Ноя, зовсім ні. Вся справа в тому, що Хам, який так повівся зі своїм батьком, не здатний нормально виховати сина!

Ханаанські народи – це народи, які Господь заповів Ізраїлю повністю винищувати, коли Ісус Навин займав Землю Обітовану. Це народи, в яких (що дуже страшно) в жертву приносилися старші сини. Зрозуміло, що це була жертва не Богу – Йому така жертва не потрібна, це була жертва сатані. Хамство, закладене Хамом, людиною, яка дала назву цьому гріху, дало такий результат.

Послух Христа


Заповідь Божа – це коли Господь говорить людині: «Будь подібна до Мене». Кожна заповідь показує, в чому і як людина може бути подібна Богу. Відкриття заповіді для людини – це богоуподоблення. Тобто, в тому числі шануючи батьків, людина відкриває для себе закони внутрішньо-Троїчного життя.

Якщо з цієї точки зору ми прочитаємо Євангельські тексти, ми побачимо, скільки Христос говорить про Свою слухняність Отцю. Апостол Павло говорить, що Він був слухняний до Своєї Хресної смерті.

Ми читаємо в Євангелії, що Христос слухняний Йосипу і, напевно, працював підмайстром, виносив стружки, підмітав і робив іншу роботу, яку дитина зазвичай робить.

А в Євангелії від Івана читаємо приголомшливу розповідь про чудо в Кані Галілейській. На весіллі скінчилося вино. Богоматір говорить про це Христу. Христос каже Своїй Матері: «Ще не прийшов час Мій». Пресвята Богородиця з ним не сперечається, вона дає вказівку прислужникам і таким чином м'яко підштовхує Сина до виконання свого бажання. І хоча в задумі Божому цього не було, і «ще не прийшов час», але Христос підкоряється і творить чудо в послух Своїй матері.

В задумі Бога цього не було, уявляєте? Але Він це робить на послух Матері!


Чому людина повстає проти батьків? Причина тут є одна – гординя.


Гординя – це коли замість Бога, який знаходиться в центрі буття, в цей центр стаю я сам. І вся картина світу тоді спотворюється, бо в центрі все-одно є Бог, це тільки в моєму уявленні все якось по-іншому.

Ось і виходить, що зі своєю неправильною картиною світу, я весь час на щось натикаюся. Мені здається, тут повинен бути прохід, а тут колона, і я буду про неї весь час битися.

Щоб слухатися батьків потрібно смиренність. І перші уроки смирення – це саме батьки. Змиришся перед батьками, і Бог не буде чинити опір тобі, а буде у всьому допомагати – ось воно: довге життя і добробут.

Наше ставлення до батьків дуже сильно змінюється при двох обставинах. Коли вони стають старими і немічними, а ми в силі, і коли у нас народжуються свої діти. У першому випадку ми повертаємо те, що колись отримали самі. Може бути, нам доведеться годувати своїх батьків з ложечки, як колись вони годували нас, переодягати їх, може бути, вони будуть так само безглузді, як були колись ми ...

Антихристиянське суспільство бореться за евтаназію тому, що старий для нього – це безкорисна людина, яка заважає суспільству розвиватися, як воно вважає. Але ця позиція не враховує, що для того щоб людина стала нормальною, їй часом потрібно доглядати за немічними батьками. Якщо я протягом свого життя не зрозумів, хто ця людина, що дала мені життя, то Господь мене так навчить. І я абсолютно по-іншому все побачу і відчую, коли у мене на руках буде безпорадна людина. І це теж таке Боже виховання.

У другому випадку, коли зростають наші діти, ми починаємо багато чого оцінювати інакше і в своїх батьках, тому що з'являється перспектива подивитися на себе з їхньої точки зору.

На жаль, у нас культура шанування батьків, яка раніше передавалася з покоління в покоління, систематично руйнувалася.


«Повернути серця батьків дітям»


Нещодавно мені розповіли дуже гіркий і злий жарт, але, на жаль, дуже влучний: Чоловік повинен народити сина, посадити дерево і побудувати будинок, але сучасному чоловікові абсолютно все одно, хто буде прибирати будинок, поливати дерево і виховувати його сина.

Коли Ангел благовістить Захарії про народження Іванна Предтечі, він каже: прийде «щоб серця батьків повернути до дітей» (Лк. 1,17).

Для старозавітного контексту це абсолютно незрозумілі слова. У традиції суспільства було необхідне зберегти серця синів такими ж, як серце батьків, не дати їм зруйнуватися, утримати їх в умінні прославляти Бога. І мені здається, що це пророцтво про наш час. Це зараз необхідно «повернути серця батьків до дітей».



протоієрей Федір Бородін



Джерело: uogcc.org.ua