Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

суботу, 16 березня 2019 р.

Третя Божа заповідь: «Пам’ятай день святий святкувати»

Що вимагає від нас третя Божа заповідь? 
Свята Євхаристія


Божа заповідь вимагає зовнішнього почитання Бога через святкування неділі і 12 великих празників року встановлених Церквою. У ці дні християни мали б присвятити свій час для Господа, для справ своєї душі (молитви, читання Божого слова, відвідин хворих, час на спільноту) та для своїх родин. 

У неділю і свята християни є зобов'язані брати активну участь у св. Літургії та не виконувати важкої фізичної праці. 

Участь у св. Літургії має бути уважна та з живою вірою. Віруючі мають приготуватися до прийняття св. Таїн - Причастя або в потребі і св. Сповідь.

Чим для віруючих є св. Літургія? 


Св. Літургія є центом християнського життя. На ній ми зустрічаємося з Воскреслим Христом, де вірою переживаємо таїнство Христової смерті та Воскресіння. Тому неділя це не тільки день воскресіння, але і день П’ятидесятниці. 

Біблійна основа: Ді. 20,7; 1 Кор. 10,17; 11,24; 16,2; Ів. 20, 19 і 26. 

Про святкування неділі з історії Церкви 


Про святкування неділі згадують ранні отці Церкви. Неділя - «День воскресіння Господа» (Тертуліан). 

«У день Господній зберіться разом і переломіль Хліб та дякуйте, визнавши раніше свої гріхи, щоб чистою була ваша жертва» (Дідахе 2 ст.). 

У період переслідування участь всіх вірних у недільній Літургії не була обов’язком накладеним Церквою. Перші постанови, які сприяли цьому були державні закони видані Костянтином Великим, де він недільний день зробив днем відпочинку для суддів, ремісників та міської знаті, лише селяни повинні були працювати. Тепер християни могли вільно відвідувати Богослужіння. Аж після цього це питання почали обговорювати єпископи на синодах. В Західній Церкві першим Собором де зобов’язувалося вірних брати участь щонеділі в церкві був Синод в Ельвірі (Іспанія, поч. 4 ст.). Цей Синод вирішив на короткий час відлучати від Церкви тих, хто впродовж трьох неділь не був у Церкві. А згодом Синод у Агде (Франція, 506 р.) накладає виразний обов’язок брати участь в недільній Літургії . 

У Східній Церкві питання святкування неділі обговорювалося на помісному Синоді в Сардиці (Болгарія, 347 рік). 11 правило цього собору говорить про закон від св. Отців аби виключати з Церкви тих, хто живучи в місті, і не були у церкві продовж трьох тижнів). Також на Трульському Соборі в 692 рік у своєму 80 каноні стосовно недільної св. Літургії говорить: "Якщо б єпископ чи пресвітер чи диякон, чи хтось із зарахованих до клиру, чи мирянин, для яких не було поважної причини або перешкоди надовго бути усуненими від своєї церкви, але, перебуваючи у місті, вони за три неділі, впродовж трьох тижнів, не прийдуть на церковні зібрання, то клириків треба виключати з клиру, а мирян позбавляти церковного єднання". 

Хто зобов'язаний бути на св. Літургії? 


1. Всі дорослі і діти від 7 років. 

2. Хто є здоровий і немає реальної перешкоди. 

3. Наша ситуація: необхідна фізична присутність або слухання трансляції св. Літургії через Інтернет, або святкування неділі (з брошурки), а потім один раз в місяць приїхати до св. Сповіді і св. Причастя. 

Причини, які виправдовують фізичну відсутність на св. Літургії 


1. Велика обтяженість (віддаленість від церкви, подорожуючі). 

2. Любов до ближнього (хто доглядає хворого або є присутній при помираючому, допомагав рятувати інших при стихії (повінь, пожежа, ...) при аварії чи доставляє терміново людину до лікарні). 

3. Обов'язки - службові обов'язки лікарів, солдатів, міліції, пожежників, виробництво тощо, а також матері з маленькими дітьми. 

Виправдані мотиви працювати в неділю і свята 


1. Якщо була би велика шкода (пожежа, повінь, жнива). 

2. Необхідна праця (обхід господарки, варити чи підігріти їсти). 

Третя Божа Заповідь і Церковні заповіді

До третьої Заповіді Божої належить також дотримання Церковних Заповідей, які є морально-духовною програму і охороною життя християнина. 

Церковні заповіді 


1. Установлені свята святкувати; 

2. Неділі і свята в святій Літургії брати участь; 

3. Установлені пости постити; 

4. Кожного року хоча б раз висповідатися і запричаститися у Великодньому часі; 

5. У заборонені часи весіль і забав не справляти; 

6. Злих книжок і журналів не читати.