Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

неділю, 22 березня 2015 р.

Розважання про смерть (ч.3)

6. Як приготуватися до смерті?

1) Розпочати вже тепер

Всі мусимо признати, що наше життя на землі є коротке і одного дня мусимо померти. Від моєї смерті залежить уся моя вічність. Добре або погане життя впливає на добру або погану смерть. Тому єдиним правильним і мудрим рішенням є готуватися до смерті заздалегідь, а не тоді, коли вона прийде. А що маю робити в годині смерті? В годину смерті маю робити наступне: 

- Призивати ім’я Ісуса;

- Віддавати Ісусові свої гріхи, засудити та зненавидіти їх;

- З’єднатися з Ісусом вірою, збудити в серці акт любові та надії до Ісуса.

Відлякуючим прикладом є 5 нерозумних дів (Мат 25), які хотіли приготувати свої лампи з олією в годині, коли прийде жених. Але було пізно! «З Богом жартувати не можна. Що хто посіє, те й жатиме» (Гал 6,7).

2) Використовувати Божі середники

- Св. Сповідь

- Св. Літургія і Св. Причастя

- Читання Божого Слова і духовної літератури (Життя святих)

- Молитва

- Іспит сумління

- Піст 

3) Не бути прив’язаним до цього світу

Добре помирають ті, хто в хвилині своєї смерті вже мертві для світу. Адже смерть і так нас силою відлучить від усього земного. Досліджуй себе чи не маєш ти прив’язане серце до якоїсь земної речі: особи, посади, дому, грошей, товариства чи розваг тощо. 

Жертвуй Богові усе тепер. Постав його в центрі свого життя, а все – людей, дочасні речі і таланти підпорядкуй його волі. 

Живи так у своєму покликані як цього будеш бажати в годину смерті. Мудрість є в тому, щоб робити усе так, як би це була остання річ в твоєму житті: остання робота, молитва, Св. Сповідь, Св. Літургія, Св. Причастя тощо.

Хто чекає смерть кожної години, навіть якби помер несподівано, помре добре. 

4) Молитися за щасливу смерть

Кожного разу про це молимося в св. Літургії Св. Іоана Золотоустого в ектенії перед «Отче Наш»: «Осталий час життя нашого в мирі і покаянні скінчити у Господа просім» і далі «Християнської кончини (смерті) життя нашого, безболісної, мирної, і доброго одвіту на страшному суді Христовому просім».

Три «Богородице Діво» за щасливу смерть

Одного разу Св. Мехтильда запитала Пречисту Діву Марію, який є найлегший спосіб отримати собі ласку доброї смерті. На те Пречиста Діва відповіла: «Доню моя, коли ти хочеш отримати цю велику ласку, то кожного вечора перед спанням помолися з вірою три «Богородице Діво», щоб Св. Тройці подякувати за всі добродійства, які ти одержала та за моїм заступництвом виблагати собі ласку щасливої смерті».


Отже, найкращий спосіб як запевнити собі щасливу смерть є готуватися до неї. Найбільшим ворогом доброї смерті є важкий гріх, який дає право дияволу нас оскаржувати та кинути до пекельної пропасті.