Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

суботу, 4 лютого 2017 р.

Святий Єфрем Сирійський про читання Святого Письма

Намагайся якомога частіше читати Писання, щоб воно збирало докупи твої помисли, які підступний ворог розсіває, навіюючи тобі лукаві думки, водночас завдаючи тобі або багато скорбот, або багато успіхів і життєвих вигод. Чинить він це, бо підступний і має на меті віддалити людину від Бога. 

Будь пильним і уважним, намагайся завжди сумлінно читати Писання, щоб навчило воно тебе уникати сітей ворожих і осягнути вічне життя. 

Читання Божественних Писань збирає розсіяний ум докупи і дарує знання Бога. Адже написано: «Вгамуйтеся і пізнаєте, що Я є Бог» (Пс. 45,11). Послухай, Бога пізнає той, хто з чистим серцем читає Божественні Писання. Тому не лінуйся, а вправляйся, так читаючи, а також молячись, щоб просвітився ум твій і став ти “досконалим і бездоганним, і щоб нічого тобі не бракувало” (Як 1.4).

Дехто хизується розмовами з панами, князями і царями, а ти хвались тим, що в Святих Писаннях бесідуєш зі Святим Духом, бо через них говорить Святий Дух. 

Старайся читати Божественні Писання і постійно молитися. Адже щоразу, коли з їхньою поміччю бесідуєш з Богом, освячується тіло твоє і душа. Знаючи це старайся частіше вправлятися в цьому. 

Якщо не вмієш читати, то не відходь з того місця, де можна слухати Божественні Писання і одержувати користь, бо написано: «Як побачиш чоловіка розумного, від самого ранку спіши до нього, і його пороги нехай оббиває нога твоя» (Сир 6,36). Це корисно не лише тим, які не вміють читати, але й тим що вміють, бо багато з тих, що читають, не розуміють прочитаного. 

Коли захочеш читати, гляди, щоб ворог не зупиняв тебе, не навіював нудьги чи розсіяности, кажучи: «Виконай спочатку ось це діло, а потім спокійно читатимеш». Так говорячи, він розпалює велику ревність до праці, щоб відволікти тебе від читання. Це він робить, коли бачить, що хтось сумлінно читає і має з того користь, - тоді ворог старається відвернути його від цього заняття, вишукуючи всілякі причини, аби тільки перешкодити читанню. Не вір йому; але будь, як спраглий олень, що стремить до джерел водних, тобто до Божественних Писань, щоб пити з них і тамувати спрагу, яку запалюють пристрасті. 

Коли Господь дарує тобі прочитати й пізнати щось з Писань, подбай, щоб не прийшло це повз тебе (марно), але сприйми те умом, закарбуй у серці, збережи навічно в пам’яті, бо написано: «Настановами твоїми втішатимусь» (Пс 119,16); і ще: «В серці своїм заховав я Твоє слово» (Пс 119,11). 

Коли читаєш – читай старанно і сумлінно; з великою увагою зупиняйся на кожному слові, а не просто перегортай сторінки; якщо треба не лінуйся двічі, тричі й більше разів перечитати стих, аби зрозуміти його силу. 


Перед тим, як читати або слухати, спочатку помолися Богові, кажучи: «Господи Ісусе Христе! Відкрий вуха і очі серця мого, щоб почути мені слова Твої і виконати волю Твою. Відкрий мої очі, щоб я міг бачити дива закону Твого! (Пс 119,18). На Тебе уповаю, що Ти, мій Боже, просвітиш серце моє». Завжди проси Бога в молитвах, щоб просвітив твій ум, відкрив тобі силу слів Своїх. Багато з тих, які покладалися на власний розум обманулися і, «заявляючи, що вони мудрі, стали дурними» (Рим 1,22).

Св. Єфрем Сирійський "Загальна настанови до подвижницького життя", п.141-150.