Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

середу, 19 липня 2017 р.

Християнське виховання: Приклад батька і матері будує або руйнує життя дітей

Настанови, поради і накази, які ви - батьки даєте своїм дітям, принесуть мало користі в тому випадку, якщо вони не підкріплюються прикладом вашого власного життя. Ваші діти ніколи не повірять вам, що ви серйозно і насправді бажаєте, щоби вони слухалися вас, доки ваші дії суперечитимуть вашим порадам. Один єпископ мудро зауважив: "Давати дітям гарні настанови і водночас давати поганий приклад для них - це ніщо інше як кивком голови кликати людей, вказуючи їм шлях до неба, а за руку вести їх дорогою до пекла". 


Сила прикладу батьків


Ми дуже мало знаємо про силу прикладу. Ніхто з нас не може жити відокремлено в цьому світі: ми так чи інше завжди впливаємо на тих, хто оточує нас, і цей вплив може бути або добрим або поганим. Він або спрямовує людей до Бога, або ж схиляє їх до гріха. Люди бачать наші вчинки, вони спостерігають за нашою поведінкою, вони помічають наші манери, і, знаючи, як ми чинимо на практиці, вони чудово уявляють собі те, що ми насправді думаємо. Мені здається, що ніде особистий приклад не має такого значного впливу, як у сім'ї у стосунках між дітьми та батьками. 

Батьки та матері, не забувайте, що діти сприймають більше інформації своїми очима, тобто через зір, ніж через те, що вони чують. Жодна школа на має такого глибокого впливу на характер дитини, який має сім'я. Навіть найкращі вчителі не зможуть вкласти у ваших дітей скільки, стільки вони самі сприйматимуть поруч з вами. Наслідуючи вас, вони запам'ятовують більше, ніж завчаючи. Те, що вони бачать, впливає на їхні душі ефективніше, ніж усе те, що їм говорять. 

Отож, слідкуйте за тим, що ви робите в присутності дитини. Одне мудре прислів'я каже: "Хто грішить при дитині, грішить вдвічі більше". Тому краще докладайте зусиль, щоби бути живим листом Христовим, який могли б прочитати члени вашої сім'ї і який був би очевидним і зрозумілим для них (пор. 2 Кор. 3,2-3).

Будьте для дітей прикладом благоговіння перед Словом Божим; прикладом ревності у молитві; прикладом шанобливого ставлення до джерел благодаті, дарованих нам Богом у св. Літургії та в Таїнстві Сповіді, і вшанування дня Господнього - неділі. Будьте для них прикладом у слові, у добрій вдачі, у старанності, у стриманості, у вірі, у милосерді, у доброті, у смиренні. 

Не думайте, що ваші діти, коли виростуть, будуть чинити інакше, ніж чинили ви, тобто не так, як вони бачили це у вашому житті. Ви є взірцем для них, і вони наслідуватимуть вас. Ваші міркування, ваші батьківські навчанні і поради - все це разом взяти ваші діти можуть і не зрозуміти відразу. Однак зрозуміти ваше життя вони зможуть з вашого прикладу. 

Чи мають успіх батьківські настанови без прикладу?


Діти є досить проникливими спостерігачами: вони дуже швидко побачать будь-який прояв лицемірства; дуже швидко зрозуміють, що ви насправді думаєте і відчуваєте; вони дуже швидко засвоять своїм серцем ваші уявлення і ваші діла. Ви зможете неодноразово переконатися в правдивості прислів'я: "Який батько, такий син".

Батьки, які навчають своїх дітей того, чого вони самі не дотримується у своєму повсякденному житті, роблять роботу, яка ніколи не призведе до успіху. Такий батько і мати однією рукою будують, тоді як іншою - руйнують збудоване.