Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

четвер, 27 березня 2014 р.

Підлітковий алкоголізм - невизнана проблема

Не новим є питання підліткового алкоголізму, та останнім часом воно постає як ніколи гостро. Шокуюча офіційна статистика проблеми настільки поширена, що вже просто перестає дивувати. А задумуватись навпаки треба дедалі серйозніше. Спробуємо з’ясувати, чому саме в період статевого дозрівання молодь найбільше схильна до набуття шкідливих звичок (зокрема зловживання алкоголем), що є цьому першопричиною та як із цим боротись. 

Як відомо, у період приблизно з 12 до 20 років відбувається переломний момент у житті кожної молодої людини.
Він є багато в чому визначальним і створює, так би мовити, орієнтири в подальших соціопсихологічних контактах, котрі є чи не найосновнішими чинниками нормальної життєдіяльності.

Вікова криза зумовлена потребою контролювати події, вислизнути з-під опіки батьків і тим самим самоствердитись. Ці намагання супроводжуються зміною вподобань та поглядів. Вагомий вплив має попереднє виховання батьків. Першою причиною вживання алкоголю є наслідування їх традицій, що несе такі «здорові» наслідки. Підліток вчиться контролювати себе, дози та причини. Але багатьом в силу індивідуальних психічних особливостей бракує мотивації утримуватись від спокуси.

Інша мотивація вживання алкоголю — прагнення нових відчуттів. Цей фактор є досить небезпечним, адже частий потяг до «забороненого» спричиняє залежність і може мати невтішні результати. Зазвичай це проявляється спочатку в асоціальних вчинках із нанесенням шкоди, а згодом й до правопорушень і проблем із законом. 

Інколи підлітки починають вживати спиртні напої, виправдовуючись складними сімейними обставинами або негараздами в особистому житті. Це — «слабкі» ланки, котрі за певних обставин не можуть вибратись із кризових ситуацій; вони рятуються випивкою, щоб на деякий час забути невдачі. Цим підліткам потрібна допомога, бо не всі в однакових умовах, але всі мають право на щастя. 

Що ще спонукає до споживання спиртного? Кожного дня ми бачимо рекламу. Якщо не прального порошку, то горілки. Кожна компанія намагається зробити свою рекламу більш цікавою, яскравою, щоб тим самим привабити покупця. Тут немає ніякого криміналу, але так багато прихованої біди, винуватця якої ніхто не затримає. В рекламу вкладаються величезні кошти з метою отримання ще більших прибутків, а от людське життя та здоров’я не цінується... 

Вагомий вплив на карбування сталих поглядів щодо шкідливих звичок має навколишнє середовище, у якому перебуває підліток. Нерідко схильність виробляється через «моду» та нав’язливість поглядів товаришів. Потрібно вчасно припинити спілкування або впевнено дати зрозуміти, що власна думка є більш визначальною. 

Міністерство охорони здоров’я повинно прискіпливіше розглядати проблему алкоголізму серед молоді і вживати суворіших засобів із метою перешкодити розповсюдженню цього захворювання. Особливо слід звернути увагу на роботу працівників торгівельної справи і ввести суворі покарання за недотримання правил продажу спиртного особам, що не досягнули 18-літнього віку. 

Деякі шокуючі дані наводжу нижче. 


«За статистикою, в Україні алкоголіком стає 1 з 10 українців, що вживають алкоголь. За останніх 10 років кількість осіб, які знаходяться в залежності тільки від пива, зросла в 10–12 разів. А загальний показник вживання алкогольних напоїв в Україні досяг відмітки в 12 літрів на 1 людину в рік».
«В цілому, близько 40% співвітчизників у віці від 14 до 18 років вживають «градусні» напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед самої юної публіки за останні чотири роки виросло удвічі».
«2007 року співробітники кримінальної міліції у справах дітей, які працюють в обласному центрі, склали десятки протоколів за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та цигарок. Однак це не заважає деяким недобросовісним продавцям продовжувати продавати алкоголь дітям. Це підтвердили результати рейдів, проведених в цьому році — дехто з продавців зовсім не реагує на надто юний вік покупців спиртного і не ставить, як то кажуть, зайвих запитань».
«Недавно Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила результати дослідження 41 країни світу її міжнародними експертами. Останні з’ясували, що українські підлітки посідають перше місце в рейтингу споживання алкоголю серед дітей і молоді — 40 відсотків». До речі, навіть та ж Росія посідає в даному рейтингу 15-те місце.


Гадаю, варто задуматись, у якому суспільстві ми живемо і кого виховуємо. А що головне — який приклад показуємо самі.
Богдана Лавренчук