Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

середу, 17 квітня 2019 р.

Пасха - Великдень. Що святкують християни?


Різдво і Пасха є найбільшими християнськими святами. На Пасху християни святкують історичну подію - день Христового воскресіння. Правда про Христове воскресіння є однією з центральних правд християнської віри. На ній стоїть істинність усього християнства.

Воскресіння Ісуса є найбільшим доказом Його Божества і Божої всемогутності. Тому ап. Павло сказав: "А як Христос не воскрес, то марна віра наша" (1 Кор. 15,17).

До свята Пасхи християни готуються постом (Великий піст, 40 днів) і молитвою. Усі очищають свою душу від гріхів через покаяння і добрі діла. Перед Пасхою католики і православні йдуть до св. Сповіді.

Страсний тиждень


Напередодні Пасхи християни з вірою проживають Страсний тиждень (тиждень перед Пасхою). Усе вже починається з середи.

Велика середа. У цей день ми пригадуємо зраду Ісуса апостолом Юдою. Він домовлявся як видати синедріону свого Учителя.

Великий Четвер. У цей день переживаємо цілий ряд подій. Це виражено у церковних богослужіннях, коли читається 12 Євангелій. Що саме? При святковій пасхальній вечері Ісус встановив святу Тайну Євхаристії (Тіла і Крові Христових). Він умивав ноги апостолам тим дав їм приклад, щоб вони не шукали першенства, а служили іншим. 

Після вечері, яку ми звемо "Тайною вечерею", Ісус з апостолами пішов в Гетсиманський сад, що біля Єрусалиму, на Оливну гору молитися. Там Він був схоплений юдейськими солдатами і зрадником Юдою. Потім вночі над Ісусом первосвященики зробили поспішні допити і суд. 

Велика п'ятниця. Це день скорботи. У цей день Понтій Пилат засудив Ісуса на смерть через розп'яття на хресті. Апостоли були у страсі і розбіглись. Під хрестом Ісуса залишився тільки ап. Іван, мати Ісуса і кілька побожних жінок. 

Ісус, Божий Син, помер за наші гріхи і беззаконня. Його смерть мала відкупительний характер. Ісус нею відкриває двері для спасіння усім народам. Умова для спасіння є одна - повірити в Ісуса як свого Спасителя і Бога, віддати Йому свої гріхи і прийняти Його до свого серця і життя (охреститися). А потім необхідно ще вистояти на дорозі наслідування Ісуса.

Після розп'яття і смерті Господа Ісуса, його тіло поховали у гробі, недалеко від Голготи. Первосвященики випросили у Понтія Пилата сторожу та опечатали гріб. Християни на Україні, особливо католики і православні, переживають похорон Ісуса під час виставлення св. Плащаниці (образ збичованого та пробитого цвяхами тіла Ісуса, яке спочивало в гробі). Через віру, яка проходить простір і час, віруючі гаряче моляться і цілують святі рани Господа. Церви є відкриті і люди можуть там молитися перед гробом Господнім.

Неділя - день Христового воскресіння


У цей день християни з вірою на богослужіннях переживають таїнство Христового воскресіння. Ісус Христос є наша Пасха (слово "пасха" означає "перехід"). Він нас перевів від смерті до життя, від рабства гріха до свободи Божих дітей. 

Ісус своєю смертю і воскресінням переміг силу смерті, гріха і диявола. Через Нього приходить спасіння для цілого людського роду. Бог стався людиною, щоби у людському тілі перемогти прокляття гріха та примирити творіння з Творцем. Хто прийме Ісуса, той має нове - Боже життя Христа воскреслого. У перших століттях християнства на Пасху здійснювався обряд Хрещення катехуменів (тих, хто готувався стати християнином). 

У цей день віруючі відновлюють свої обіти Хрещення. Приймають воскреслого Ісуса до свого серця і силу Його благодаті. На святковій Літургії вони приймають св. Причастя - живого Ісуса. Після богослужіння у церквах священики благословляють пасхи, які є символом життя - символом Христа воскреслого, який дає людині правдиве життя та насичує її душу. 

Незважаючи на численні, біблійні і небіблійні, докази Христового воскресіння з мертвих, ця істина була найбільше атакована зі сторони старого поганського світу, а також і в період від 16-20 століття. Дух невіри, поганства, раціоналізму, атеїзму і лібералізму бунтується завжди проти Божих правди. Диявол намагається завжди тримати людей у темряві, брехні та рабстві гріха. 

До сьогодні, наприклад, Туринська Плащаниця (знаходиться в Торіно, Італія), є найбільшою загадкою для науковців. Вона є реальним надприроднім свідоцтвом Христового воскресіння для сучасного світу.

Християнство - це дорога свободи. Але ця свобода, передусім, є внутрішня - свобода від гріха. Вона є тільки і тільки в Ісусі Христі! Не всі християни мають цей скарб свободи, бо не всі живуть з Ісусом. Багато ще є духовно мертвих і зачерствілих серцем, які дають згіршення невіруючим людям. Вони прийняли Боже життя у св. Хрещенні, але воно в них спить, як зерно у сухій землі і не приносить плоду.

Свято Пасхи об'єднює родину


В Пасхальні дні українські християнські родини гуртуються. Дорослі діти і батьки відвідують одні одних. Віруючі йдуть також на цвинтар, щоб помолитися Богові за своїх померлих, які померли в надії на воскресіння і життя вічне в Христі Ісусі.

Воскресіння Христове надихає християн до боротьби з своїми злими схильностями та зі злом у світі. Єднаючись у молитві з воскреслим Ісусом віруючі отримують Божу перемогу у своїх конкретних життєвих ситуаціях чи проблемах.

Пасха - це момент духовної обнови, піднесення людського духа до Бога, поштовх до застанови над своїм життям. Пасха - це час відновлення свого відношення до Ісуса!

У Великодні дні усі християни, дорослі і малі, прославляють Христа воскреслого традиційним церковним гімном:

"Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував. І нам дарував життя вічне, поклоняємось його на третій день воскресінню".

Християнська віра і культура плекається в родині! Християнська сім'я - це домашня церква і перша школа виховання. Для батьків є важливим виховати дітей у вірності Богові, адже це є справжній пріоритет для віруючого християнина. Любов до Бога і до свого народу розпочинається саме від батьківського дому.