Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

пʼятницю, 31 січня 2020 р.

7 Святих Тайн - джерела Божих ласк

Ісус є постійно присутній у своїй Церкві. Він через Святого Духа зсилає дари і ласки на Божий народ. Ці надприродні ласки віруючі отримують через видимі зовнішні знаки (занурення у воду, помазання миром, хліб і вино, покладання рук, благословення, помазання єлеєм), які нам відомі як 7 Святих Тайнах (гр. "містеріон"): Хрещення, Миропомазання, Сповідь-Покаяння, Євхаристія, Подружжя, Священство і Єлеопомазання. Ці таїнства є джерелами Божих ласк. Вони необхідні Церкві для спасіння, будування, освячення і витривалості. Ісус Христос сам встановив ці Святі Тайни (подає Тридентський собор, DS 1601). Святі Тайни уділяються через Церкву і для Церкви! 

В Східній Церкві були церковні традиції, де до Святих Тайн зараховували також християнський похорон, вічні монаші обіти, освячення храму тощо. На протязі століть в Католицькій і Православних Церквах сформувалися різні обряди і практики уділення Святих Тайн. Лише в 16 столітті на Тридентському Соборі Католицька Церква обмежила число таїнств до семи. До цієї практики згодом приєдналися Православні Церкви. Протестанти мають свій теологічний погляд про Святі Тайни. У них є присутнє Хрещення, Подружжя і Спомин святої вечері. Католицька Церква визнає їх Хрещення і Подружжя як тайни.

1. Хрещення - це Свята Тайна, в якій людина очищається від первородного гріха і стає Божою дитиною, тобто християнином. Охрещена людина отримує нове Боже життя і їй дарується Святим Духом три Божі чесноти - віра, надія і любов. При Хрещені дається ім'я якогось з християнських святих. Хрещення є потрібне для спасіння. Без нього не можна отримані жодних інших таїнств Церкви. Через цю тайну охрещена людина стає учнем/ученицею Ісуса Христа. 

2. Миропомазання - це Свята Тайна при якій християнин отримує повноту дару Святого Духа, щоб бути свідком Ісуса Христа - мати силу сміливо визнавати християнську віру, її обороняти, за неї терпіти і навіть померти. 

3. Сповідь-Покаяння - це Свята Тайна, в якій єпископ або священик від імені Ісуса Христа відпускає грішникові гріхи, коли він щиро кається і з них сповідається. Сучасну практику приватної Сповіді ввели ірландські монахи в 7 столітті. 

4. Євхаристія - це таїнство здійснюється при св. Літургії, де через дію Святого Духа і владу священнослужителя дари хліба і вина переісточуються (змінюють свою природу) в Тіло і Кров Ісуса Христа. Святе Причастя можуть приймати лиш християни і тільки ті, які мають чисте серце. До нього приготовляються постом, молитвою і покаянням. 

5. Подружжя - це Свята Тайна в якій чоловік і жінка утворюють християнську сім'ю і приймають покликання служити Богові у родині. Мета сімейного життя полягає в спільному житті, народженні дітей та їх вихованні. Сім'я - це домашня церква! Вона є в центрі місійного та пасторального служіння Церкви. 

6. Священство - це Свята Тайна, в якій через покладання рук і молитви єпископа, чоловік отримує потрійну владу: Священика, Вчителя і Пастиря. Є три ступені вищих свячень: єпископ, священик і диякон. Повноту Христового Священства має тільки єпископ. Через чин хіротонії (рукопокладання) він отримує апостольську владу навчати, керувати та висвячувати нових священиків і дияконів згідно потреб Церкви. Кілька єпископів може висвячувати нового єпископа. 

7. Єлеопомазання - це Свята Тайна в якій важко хвора людина через помазання єлеєм і молитву священика отримує ласку зцілення для душі і тіла. Ця Тайна поєднана з Тайною Покаяння. 

Хрещення і Покаяння - це дві тайни, які дарують освячуючу ласку, тобто відновлюють в людині Божий образ і надприродне життя. Їх звуть ще - Тайни для духовно мертвих. Хрещення змиває первородний гріх і зодягає охрещеного в святість та праведність Ісуса Христа. Хто згрішить після Хрещення може через покаяння відновити в собі освячуючу ласку - єдність з Ісусом, - в Тайні Сповіді. Ця Тайна через владу священства воскрешає духовно мертву людину і примирює її з Христом. 

Миропомазання, Євхаристія, Єлеопомазання, Священство і Подружжя є Тайнами для живих. Через них Святий Дух примножує в людині освячуючу ласку та за її співпрацею дарує їй багато інших допоміжних ласк. Тайну Хрещення, Миропомазання і Священства можна прийняти лише один раз у житті. Ці Тайни залишають на душі невидиму печать Святого Духа, яка залишиться навіки.