Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

неділя, 15 березня 2020 р.

Паліятивний (термінальний) догляд та питання знеболюючих засобів

Паліятивний догляд або госпісна опіка призначений для термального хворого, де медицина є безпорадною. Іншими словами йдеться про супровід пацієнта, який помирає, але без позиції настирливого лікування чи евтаназії. Він включає два види догляду - звичайний і паліятивний. 

Звичайний догляд: надання їжі і рідини, штучне допоміжне дихання, дотримання гігієни. 

Паліятивний догляд: медичний аспект - надання ліків, які не можуть вилікувати хворобу, але зменшують її прояви; людський аспект - близькість і турбота з психологічною і духовною підтримкою рідних і священика.

Питання знеболюючих засобів 


Чи можна застосовувати знеболюючі засоби, якщо вони можуть прискорити смерть і призвести до розладів свідомості? Це допустимо, якщо безпосереднім наміром є знеболення. Також це можливо, якщо пацієнт дав на це дозвіл і якщо немає інших засобів щоб зменшити біль. Тут йдеться про дію з подвійним наслідком. У таких випадках слід подбати, щоб хворий примирився з Богом через св. Сповідь і св. Єлеопомазання.

Читати більше:

Важко хворий має право на інформацію про стан свого здоров'я. Її потрібно подати у такий спосіб, щоб це не спричинило додаткових страждань, тому рекомендується подавати її поступово, щоб пацієнт міг її сприйняти.