Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

вівторок, 9 листопада 2021 р.

Усе про Божу ласку

1. Що таке Божа ласка (благодать)?



Слова «ласка» або «благодать» вживаються у Біблії 350 разів та стосуються здебільшого відношення Бога до людини. Вони виражені грецьким терміном «χάρις» (харіс), що означає «приязність», «виявляти до когось прихильність», «милосердя», «незаслужений дар». Тобто, Господь виявляє свою прихильність, ласкавість, милосердя до свого створіння чи народу. Можемо навести деякі приклади: «Благодать же й істина прийшла через Ісуса Христа» (Ів. 1,17). «Впав Мойсей притьмом на коліна і поклонився до землі, і мовив: «Коли я знайшов ласку, Господи, в твоїх очах, нехай іде Господь посеред нас» (Вих. 34,8-9).


Запам’ятай! Всі Божі ласки зсилає людям Святий Дух. Їх заслужив нам своїм воплоченням, стражданнями, смертю і воскресінням Ісус Христос.

2. Благодать спасіння.


Як виявилася до людей Божа любов і ласка? Вона проявилась ось як: Бог став Людиною - прийняв людську природу, щоб нас відкупити з рабства гріха та диявола. Боже слово про це говорить: «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, але жив життям вічним» (Ів 3,16). А на іншому місці апостол Павло твердить: «Бо ви спасенні благодаттю через віру. І це не від нас: воно дар Божий» (Еф. 2,8). Отож, спасіння людина може прийняти як незаслужений Божий дар - як благодать - через покаяння і віру в Ісуса Христа.

3. Які є види ласк Святого Духа?


Христова Церква навчає, що існує 5 різновидів ласк Святого Духа.

1). Освячуюча ласка - це надприродний Божий дар - дар нового Божого життя, який нам дається Святим Духом. Ця ласка Божа внутрішньо і зовнішньо перемінює людину. Як саме?

  • Освячує та очищає душу людини від первородного гріха, особистих гріхів та визволяє її від вічних кар у пеклі;
  • Людина стає храмом Святого Духа та Божою дитиною;
  • Хто зберігає у серці освячуючу ласку, той є живим членом Церкви та має участь у Божому Царстві.

Освячуючу ласку людина отримує у святій Тайні Хрещення та Покаяння. Ця ласка виражає стан душі людини з’єднаної з Ісусом.

2). Діючі або допоміжні ласки - це надприродні дари, що просвітлюють наш розум, щоб краще пізнавати Божі правди чи Божу волю; зміцнюють нашу волю, щоб чинити добрі діла, боротися з гріхом та уникати зла. Ці ласки розуміємо як Боже натхнення, яким Святий Дух впливає на нас протягом всього нашого життя. Наприклад, добрі діла, читання Божого Слова, духовні науки або читання духовної літератури, хвороби, смерть рідних, совість…. «Бо то Бог викликає у вас і хотіння, і діяння за своїм уподобанням» (Фил. 2,13).

Історія блудного сина - Божа ласка торкнулася його серця аж тоді, коли він потрапив у злидні і опам’ятався, почав співпрацювати з нею.

Також проаналізуй собі біблійну історію про Закхея, митаря і фарисея, Марію Магдалину та Яіра. Як діюча ласка Божа впливала на їх волю і розум? Які це принесло плоди?

Святий Антоній Великий (ІІІ ст.) у молодості через слухання проповіді про багатого юнака отримав ласку покликання до монашого життя. Він розгорівся любов’ю до Бога, роздав усе своє майно успадковане від батьків і посвятив своє життя Ісусові.

3). Ласки Святих Таїнств - ласки, які віруюча людина отримує через прийняття Святих Таїнств, зокрема, Миропомазання, Євхаристії, Покаяння, Єлеопомазання.

4). Особлива ласка - дар творити чуда і оздоровляти, дар пророцтва, дар євангелиста, дар пізнання, дар навчати або мученицька смерть за Христа. Ці дари Святого Духа мають послужити для загального збудування та добра Церкви.

5) Ласки стану - це Божі ласки, які отримує віруюча людина для свого особистого покликання і посвяти служити Богові, родині, Церкві та народу (наприклад: подружжя, священство, монаше життя, дівство). Вони з’єднані з прийняттям певних обов’язків християнського життя. Вони уділяються через Святі Таїнства або через акт особистої посвяти вираженої складанням урочистих обітів.

4. Благодать Святого Духа і людська свобода


Бог ніколи не чинить насилля над людською волею - залишає їй свободу вибору. Святий Дух чинить так з людською особою, подібно як людина, яка подає драбину особі, що впала у яму. Ця особа може скористатися драбиною, а може залишитися в ямі. «Йти за Божим голосом або не йти - це справа нашої власної волі» (Св. Августин). Бог респектує волю людини. Людина може співдіяти з діючою ласкою або опиратися її впливу.

Існує образ Ісуса, який стукає до дверей дому. Ці двері зображені без клямки зі сторони Ісуса, їх можна відкрити тільки із середини. Так діє Бог: Він стукає до серця людини, сподіваючись, що вона прийме Його до свого життя та співдіятиме з Його благодаттю.

Каже Господь: «Не будьте тверді серцем» (Пс. 94,8). Хто постійно опирається Божій ласці, протистоїть правді, той втрачає інші Божі ласки, а деколи, чинить гріх проти Святого Духа. А хто співдіє з нею, той отримує ще більше Божої благодаті. «Байдужих Бог покидає», - каже святий Августин.

Благодать Святого Духа поширюється на кожну людину, як на грішника так і на праведника, проте, Він не усім дає свої ласки в однаковій мірі (наприклад, християни отримують більшу міру ласк ніж погани та атеїсти; Матір Божа була «повна ласки»). Однак, «від усякого, кому дано багато, багато в нього вимагатимуть» (Лк. 12,48). За всі отримані ласки людина даватиме звіт судного дня.

Ласки Святого Духа діють в конкретному часі, через діла віри, події та таїнства Церкви. Наприклад, в часі посту, молитви, реколекцій, св. Літургії, діла милосердя, прощення, читання Божого Слова …

5. Як християнин втрачає освячуючу ласку?


Освячуючу ласку християнин може втратити тільки через важкий гріх. Такий стан душі називається - стан духовної смерті. Цього віруючим слід дуже боятися, бо хто помре в такому стані, втрачає вічне життя з Богом.

Легкий гріх применшує дію освячуючої ласки в душі віруючого, але її не руйнує.

6. Ласка Божа є конче необхідна до спасіння


Без Божої ласки і допомоги - своїми зусиллями - людина не могла б спастися, не змогла б пізнавати Бога, дотримувати Його заповіді, бути витривалою, перемагати зло! Чому? Бо кожна людина є грішна. Її життя має два виміри - природній, тобто земний матеріальний, який ми отримуємо від своїх батьків і надприродній - вічне життя з Богом у небі. Через первородний гріх Адама і Єви людство втратило дар надприроднього життя з Богом (первісну праведність і святість).

Лише Ісус Христос - Божий Син здобув нам цю можливість повернутися до надприроднього життя з Богом. За діло спасіння грішників була заплачена висока ціна. Це не було срібло і золото, але дорогоцінна Кров Ісуса Христа пролита на хресті, щоб примирити, відкупити людський рід. Ісус у великому голосіння взивав і заступався за нас грішних як єдиний Архиєрей перед Богом Отцем. Тільки через Нього ми маємо знову доступ до неба.

Благодать спасіння - це незаслужений дар Божий, виявлення милосердя до грішної людини. І цей дар приймається через віру в Ісуса у Хрещені як ласка освячення.

Про необхідність освячуючої ласки для того, щоб ввійти до Божого царства, говорить нам притча Ісуса про весільний бенкет. Серед тих гостей, які були на бенкеті, був один чоловік який не мав весільної одежі і тому був вигнаний геть. Цей весільний одяг, як завжди пояснювали Святі Отці, символізує світлий одяг Хрещення - одяг Божої ласки, яка освячує та прикрашає душу християнина багатьма дарами і ласками.