Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

суботу, 4 березня 2017 р.

Смертельна гра «Синій кит» або вбивства дітей через інтернет (ч. 2)


Стратегії маніпуляції

Для того, щоб впродовж гри утримувати підлітків під своїм постійним впливом, щоб вони втратили будь-який здоровий, природній опір до виконання завдань та щоб цілеспрямовано довести їх до самогубства, адміністратори смертельних груп використовують ряд психологічних методів. Для нагнітання містицизму, атмосфери депресії і безвихідності, у них підготовлений цілий маніпуляційний набір: сильнодіючі на людину картини спокою або мутні зображення, гіпнотична музика, вірші,… Коли ж учасники, виконуючи завдання «провідників», завдають фізичний біль собі чи своїм найближчим, то тим самим йдуть проти своїх природніх схильностей, ламається їхня психіка і вони втрачають здорові орієнтири. З часом, вони доходять до висновку, що нищити свій організм – це не так боляче. Постійне, тривале спілкування з куратором у досвітній час (о 4:20 год.) порушує у підлітків нормальний режим сну і знову ж таки втрачаються звичні для організму орієнтири. Відсутність сну притуплює психіку, робить більш вразливим, наступає апатія, а бажання спілкуватись з оточуючими стає все менше і менше. Учасників «гри» насичують великою кількістю різних самогубних навіювань через фото, відео, а також повідомлення про те, що єдиним вирішенням проблем і реальним виходом є самогубство. Коли адміністратор групи переконаний в тому, що підліток готовий вчинити самогубство, тоді найчастіше створюється аудіо з музикою, в якому учасник виступає в головній ролі і знову ж таки обговорюються усі його проблеми, які він озвучив «провіднику». Далі, єдиний вихід, який звучить в цьому «творі», – вчинити самогубство. Таким чином адміністратори знаходять відповідний момент, щоб повідомити: «Все, що відбувається – сон. Вийди на дах, крокуй з нього – та прокинься». 

До кожного учасника куратори знаходять особистий підхід. Одних вони намагаються нав’язати і зробити внутрішньо залежними від себе. Учасники, виконуючи їхні завдання, ведуть щось на зразок журналу для своїх «провідників» і намагаються догодити їм, хоча й знають чого насправді вони хочуть. Велика кількість виконаних завдань і принесених жертв все більше і більше спонукає їх дійти гру до кінця. Таких куратори «вибирають» і цілеспрямовано ведуть до самогубства, інших же, які зупинилися або не встигли виконати завдання – вилучають з групи. І це тільки одна зі схем. Друга – це погрози фізичної розправи над рідними та близькими дитини. Багато з учасників цих ігор стверджують, що адміністратори знають про них повністю всю інформацію і навіть їхню точну адресу. За свідченням одного з учасників групи, коли він повідомив про те, що хоче закінчити гру – адміністратор прислав йому посилання. А коли учасник по ньому пройшов, адміністратору надіслали його ІР-адресу, за якою дізналися його адресу і навіть номер квартири. Слідом за цим почали сипатися погрози розкриття листувань, опублікування інтимних фото, які також були у списках «завдань» групи і т. п. І багато з тих, які вже пішли з життя – могли зробити це під тиском страху, ганьби або бажання вберегти своїх рідних. 

Психолог зазначає, що якщо підлітки бояться вчинити самогубство, але все ж таки роблять цей крок, то це означає, що там є розроблена ціла технологія спрямована на те, щоб людина не змогла відмовитись від самогубства. Це або нейролінгвістичне кодування, або інша певна дія на підсвідомість чи свідомість людини. Іншими словами, на такі сторінки взагалі не можна заходити. Для християн – це гріх і пастка диявола. Там професійно працюють люди, пов’язані з окультними техніками і практиками. «Змагатися» з такою групою, хто кого переможе, не варто ні підліткам, ні дорослим навіть задля цікавості. 

Чому діти долучаються до таких «груп смерті»? 

Причинами цього є типові проблеми хлопців і дівчат підліткового віку, такі як нерозділена любов, яка в цьому віці здається єдиною, різні вади чи недоліки, несприйняття і висміювання серед однолітків, невизначеність щодо майбутнього, а найчастіше – непорозуміння в сім’ї, відсутність настільки потрібного в такому віці спілкування та підтримки з боку батьків та рідних і взагалі – відсутність здорового виховання та вседозволеність. Це все внутрішньо деформує дітей, завдає їм глибоких психологічних і душевних ран, дуже часто викликає озлоблення на світ і спонукає до пошуків тих, які могли б їх «зрозуміти, підтримати і допомогти». До підлітка, подавленого цими речами часто приходять думки про те, що тут не так вже й добре, як може бути. А сумнівні друзі – «ввічливі» адміністратори смертельних груп – вже напоготові з цілими альбомами сумної монотонної музики, великою кількістю пригнічуючих зображень, уявною підтримкою, розумінням та словами про безвихідь.

Історія «Синіх китів»

Найперші згадки про «море китів» і «групи смерті» в соцмережах з’явилися ще два роки тому. Тоді ця хвиля прокотилася по всій Росії, про неї писали навіть великі видання, які вели власні розслідування. Відтак, російське видання «Новая Газета» опублікувало масштабне розслідування, де був описаний принцип дій таких спільнот. Адміністратора однієї з таких груп – Філіпа «Ліса» посадили у в’язницю. В Україні ці групи почали поширюватись зовсім недавно і тут лише протягом одного дня було виявлено понад 13 тис. учасників, 260 з яких – дуже активні. До однієї з таких груп, яку було виявлено Департаментом кіберполіції, входить 209 користувачів з України. Коли кіберполіція блокує одну групу, вони знаходять іншу і продовжують гру. Та все ж, такі групи щодня блокуються адміністрацією соцмереж за зверненнями правоохоронних органів або їхніх користувачів. Психологи зазначають, що такого роду сайти найбільше впливають на дітей від 5 до 9 класів.

В Україні зафіксовані випадки, коли підлітки вже покінчили життя самогубством: в Івано-Франківську, Маріуполі… Двоє школярок з Києва були за крок до самогубства. Про учасників цих «ігор» повідомляли в новинах на Закарпатті, в Рівному, Херсоні, на Полтавщині… 

Рекомендації батькам

Всеукраїнське опитування показало, що лише 5% батьків стежать за соціальними сторінками своїх дітей, тому для того, щоб не допустити потрапляння дітей у такі групи, батькам необхідно приділити більше уваги їх психологічному стану і вихованню. Потрібно перевіряти чи не має у дитини порізів та пошкоджень на шкірі (особливо у формі кита), а в разі їх виявлення, з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Також необхідно максимально контролювати поведінку своїх дітей в соцмережах, звернутись до спеціалістів, які можуть у цьому допомогти, дізнатись паролі дітей, щоб знати куди вони заходять і з ким спілкуються. Потрібно перевіряти акаунти дитини в соцмережах та групи до яких входить акаунт, контролювати те, які фото та відео файли знаходяться в гаджетах дитини, перевіряти вміст спілкування в приватних чатах, встановити функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини. Ми живемо в такий час, коли говорити про те, що «чужі листи не читають» – ризиковано для життя власних дітей, тому батьки зобов’язані їх контролювати. 


Необхідно уважно придивлятися до захоплень своїх дітей, чим вони цікавляться. Добре було б зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями. Також потрібно слідкувати за тим, яке у них коло друзів з якими вони спілкуються та проводять вільний час. У разі будь-яких підозр необхідно вивести дитину на довірливі відносини та поговорити з нею, а щонайважливіше, намагатись самим стати найближчими друзями для власної ж дитини. Багато підлітків стикається з проблемами, які видаються їм невирішальними і тоді вони найбільше потребують підтримки з боку своїх найближчих. Тому батьки повинні приділяти більше уваги власним дітям, яким у такому віці найбільше потрібні здорові життєві засади та здорове виховання. Для цього батькам також часто потрібно налагодити взаємні відносини, щоб мати єдність між собою, а головне – просити у Бога мудрості та сили для виховання своїх дітей.