Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

понеділок, 6 березня 2017 р.

Правда про куріння

Багато тих, які не можуть жити без тютюнового диму, жартують з надпису на сигаретній коробці: «Курці вмирають рано» словами: «А ті, хто не курить вмирають ввечері». Цим вони хочуть виправдати свою залежність.

Мільйони людей стають жертвами тютюну лише з однієї причини: вони не знають правди про куріння. Ми спробуємо розповісти вам, що саме ховається за цією шкідливою звичкою.

Світова статистика:
  • На Землі є приблизно 1,3 мільярди курців;
  • За одну секунду на нашій планеті викурюється 300 000 цигарок;
  • Паління викликає 6 % смертей у світі;
  • Щорічно від тютюну помирає 3 мільйони людей;
  • Загальна маса недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тонн.

Статистика України:
  • Наша держава займає 2-е місце у світі за кількістю викурених сигарет на одного громадянина;
  • Кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка є залежними від тютюну;
  • Всього у нашій країні нараховується майже 9 000 000 активних курців;
  • В Україні щорічно помирає від наркотиків – одна тисяча людей, від алкоголю – 40 000, від сигарет – 120 000.

Якою є причина того, що люди так легко дають себе обдурити і стають заручниками цієї отрути?

Реклама сигарет по телебаченні, фільми, особливо американські, створюють образ успішного і щасливого героя, незмінною супутницею якого є сигарета. А ідеал незалежної і впевненої в собі жінки ненав’язливо поєднують з кільцями диму, який вона випускає з своїх уст. Нас хочуть запевнити в тому, що тютюн не лише не шкодить, але й допомагає у вирішенні справ, заспокоює, дає впевненість. Можемо згадати хоча б відомого детектива Шерлока Холмса, який не розлучався з люлькою, або слова з української пісні «а тютюн та люлька козаку в дорозі знадобиться». Але насправді мужність і залежність від сигарет є не сумісними.

Історія тютюну

В 1492 році Христофор Колумб прибув до Америки і привіз звідти тютюн, димом якого вдихаючи і видихаючи індіанці викликали духів. Про це навіть говорили так: «Колумб великий був моряк, Америку відкрив, та він навчив людей палити сигарети і МОЗ йому цього не пробачив». Відношення до тютюну в Європі було різне. В деяких країнах карали на смерть, в деяких відрізали носи, а в Італії відлучали від Церкви. Крім того був випадок, коли п’ятьох монахів звинувачених у курінні замурували живцем у стіну. Адольф Гітлер пояснював своїм підлеглим принцип окупації Сходу: «Для них, для слов’ян, жодних щеплень, жодної гігієни. Тільки горілка та тютюн».

Хімічний склад

Дим сигарет містить в собі понад 4 тис. хімічних речовин. 43 з них викликають онкологічні захворювання. У тютюновому димі міститься також оксиди азоту, і вуглецю – отруйні гази. Головним елементом є нікотин – речовина, яка викликає у людини сильну наркотичну залежність.

Нелегальні наркотики: героїн, LSD, кокаїн – наркотики, які сьогодні вбивають нашу молодь. Але існує один легальний наркотик, який продається на кожному кроці, який може купити, як дорослий, так і дитина.

Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше порівняно із алкоголем. «Сигарета – це отруйна паличка із вогником на одному боці та самогубцем на іншому», – Бернард Шоу.

Та курці шкодять не лише самим собі, але також усім, хто навколо них. Наслідки пасивного куріння: захворювання астмою, рак легенів, серцеві захворювання, синдром раптової смерті. Людина, яка сама не палить, але вдихає дим тютюну, отримує більше шкоди, ніж активний курець. Тому на сумлінні залежних від сигарет крім свого втраченого здоровʼя, є ще й знищене здоровʼя ближніх, в тому числі і дітей.

Залишити куріння часто є важче, ніж покинути алкоголь, бо цей наркотик легко доступний і виглядає незначним. Є різні методи і засоби, щоб позбутися цієї шкідливої звички, але часто це є лише виманювання грошей з довірливих і потребуючих допомоги людей. Та все ж є один дієвий спосіб – молитися, усвідомити, що куріння – це гріх, яким ми ображаємо Бога і шкодимо собі, і чинити покаяння. Один чоловік часто пробував позбутись цієї залежності, але не міг, а коли почав просити про це в Ісуса, Господь дав йому силу зректися сигарет. Щоб перемогти спокусу, він клав коробку з сигаретами перед іконою Богородиці і кожен раз, коли йому кортіло взяти собі хоч одну «штучку», то він відчував себе так, ніби краде у Бога. І так переміг цю диявольську залежність.