Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Все про сни - їх джерело, наслідки, погляд Церкви

Усе про сни
З давніх-давен багато людей ставило собі це питання: Чи варто вірити снам чи ні? Виникали цілі дискусії та дослідження щодо області підсвідомості людини. Ця тема є дуже популярною і у ХХI столітті. Ми спробуємо розглянути її з точки зору християнства.

Яким є вчення Церкви щодо сновидінь? 

Церква вказує на потрійне джерело снів:

1) від Бога;

2) від нас самих (проблеми, мрії, емоції та інше); 

3) від диявола.

Сни від Бога

Багато людей виправдовують свою віру у сни тим, що, мовляв, про це написано у Біблії і що Бог через сон давав пізнати Свою волю, попереджав про небезпеку. Так, це є правда, але тут людина чомусь не помічає того, що таких випадків було дуже мало. До того ж ці сни були прообразами конкретних подій і їх могли пояснити лише Божі пророки. Так сон царя Навуходоносора зміг розтлумачити тільки Даниїл, а вавилонські мудреці і ворожбити виявилися безпорадними ( порів. Дан. 2).

Сон – відбиток прожитого

Людина на протязі дня переживає різні події, а це потім відображається у її снах. Або коли хтось має одноманітну працю, то потім каже, що ця робота йому вже сниться. Потім ще є фільми, книги, які також впливають на наші сни. Причиною різних снів можуть бути також стреси, аварії, пережиття насильства чи страху.

Святі отці забороняють надавати снам будь-яке значення і тим більше розказувати їх іншим. Тому, коли хтось вірить у сни і живе згідно них, то ця людина грішить забобоном.

Частіше містичні сни мають жінки через свою емоційність і почуттєвість. Вони щиро моляться, читають життя святих, а потім ці події і ситуації приходять до них під час нічного відпочинку. Одним сниться Ісус, іншим Богородиця або хтось із святих, або їхні духівники чи люди з якими вони часто спілкуються або за яких переживають. 

Сон – відбиток прожитого
Сон - це область людської підсвідомості
Людина вперто не хоче чути правди про себе і швидше повірить тому, що їй приснилося, ніж Божому Слову або ж духівнику.

Кому віриш – тому служиш

Один чоловік довгі роки мріяв про високу посаду, жив цим, а потім йому приснився сон, що він отримав те, чого так прагнув. Через деякий час так і сталося. Тоді він почав всім навколо про це розповідати, вважаючи, що сон був пророцьким. Дехто цьому вірив, дехто сміявся, а цей бідолаха відкрився фальшивій вірі і тепер кожен сон, який йому підходить, сприймає, як Боже об'явлення і незаперечну істину. А всі аргументи проти цього не сприймає і відкидає.

Слово Церкви

Церква навчає нас, що той, хто відвідував ворожку, читав гороскоп або сам займався будь-яким видом окультизму, мусить тікати від вірування у сни і інші ”об'явлення”, бо через своє марновірство може знову потрапити у пастку диявола, ”бо останнє їхнє буде гірше, ніж перше ” (2 Пет. 2, 20).

Святий Іван Ліствичник говорить: ”Якщо ми будемо підкорятися демонам у снах, то і в часі коли чуватимемо, вони будуть знущатися над нами ”. 

Святе Письмо про сни

”Хто вірить сновиддям - скидається на того, що за тінь хапається і за вітром женеться” ( Сир. 34, 2 )

Так ми коротко розглянули тему вірити чи не вірити снам. А тим, хто ще сумнівається варто задуматись над словами з Біблії : "Ворожба, чарування, сновиддя - речі порожні, це бо маріння вагітної жінки ” (Сир.34, 5). Те саме стосується і сонників, коли людина хоче трактувати те, що їй приснилося ”розшифровуючи” різні образи і події. На це Господь відповідає так: ”Бо сновиддя багатьох збили з пантелику, й ті, що на них надіялись, - розчарувалися” (Сир.34, 5, 7).