Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

понеділок, 8 травня 2017 р.

Принципи родинного виховання


У формуванні характеру дитини найважливіше місце займає родинне виховання. Батьківська любов, приклад та науки глибоко вкарбовуються у душі дітей. Вони стають для підростаючої молоді духовним імунітетом перед всяким злом.

Для кожної дитини родинний дім є першою школою виховання. Там діти пізнають любов та турботу люблячих батьків, а також їхні настанови та розради. Виховання дітей можна порівняти до розсадника, де вирощують дерева або рослини, звідки їх згодом пересаджують вже сильних та підживлених. Батьківське виховання є неначе пташиним гніздом, де виростають та формуються діти.

Яка ціль родинного виховання?

Родинне виховання має єдину метуформувати розум та волю до цілковитої моральної зрілості та самостійного життя. Найбільшу відповідальність за майбутнє своїх дітей несуть батьки та найближчі родичі. На кожному віковому етапі батько і мати повинні допомагати дитині розвиватися. Необхідно розвивати у дитини її моральні та фізичні якості.

Слід пам’ятати, що кожна дитина вже змалечку має егоїстичні схильності. Це явище спостерігають майже усі батьки: впертість, небажання поділитися, бунт, заздрість, непослух та інше. Потрібно терпеливо говорити та пояснювати чому так не можна або чому так є неправильно. Коли ситуація непоправна, слід застосувати і форми покарання, щоб виполоти бур’яни з її душі.

Природнім ліком є багатодітні сім’ї. Там ця “недуга” егоїзму лікується швидко. В таких родинах діти вчаться рахуватися з іншими, в них краще розвиваються такі риси характеру як жертовність, любов, послух та стриманість.

Необхідність формувати совість

Фахівці у сфері виховання зазначають, що 1/3 характеру дитини формується у віці від 3 до 10 років. Цей вік є періодом закладання основ. Присутність батьків та їх вплив на дітей є незамінні. Дуже важливим є формувати вже від дитинства совість дитини. А саме любов до Ісуса Христа, любов до правди, справедливості та відповідальності. Це основні речі, які так необхідні в житті кожної людини. Теперішнє суспільство є бідне на такі моральні та духовні чесноти. З цього починаються усі лиха!

Хто виховує дітей батьки чи ЗМІ?

Чоловікові потрібно формувати у дітях розум, тобто характер. А матері – волю, тобто серце дитини: її почуття, жертовність, любов, прощення, покору, терпеливість… Деякі батьки програли у боротьбі за правильне християнське виховання своїх дітей. Нині великий вплив на молодь мають ЗМІ: телевізор, комп’ютерні ігри, телефони, Інтернет, планшети, кіно та журнали. Часті картини насилля, аморальності, жорстокості роблять наших дітей агресивними, цинічними, закритими. Комп’ютерні ігри втягують дітей у віртуальний світ, де вони є героями, а до реального життя – вони не адаптовані. Діти стають ігроманами. Їхня психіка порушується, а у душі утворюється вакуум – порожнеча. Тому молодь часто впадає у депресії, або чинить самогубства.

Людину творять принципи

Часто постає запитання: Чому діти з благополучних сімей, де здавалось би батьки їм дали усе, що необхідно, виросли і стали злочинцями, розпусниками, наркоманами, алкоголіками, шахраями тощо? А трапляється, що з неблагополучних сімей діти стали добрими та шанованими людьми. Чому так є? Усе залежить від того, які життєві принципи прийме людина. Якщо прийме добрі, Божі засади життя – це її тримає на дорозі добра. А якщо прийме погані засади – це її допровадить до моральної деградації, каліцтва або й смерті. Наприклад, хтось привчився брехати, красти, жити аморально, залежний від алкоголю чи наркотиків.

Добрі науки батьків та поради мудрих людей є на ціну золота. Це єдина наука, яка ніколи не забувається.

Без Ісуса виховання є неповне

У вихованні своїх дітей батьки є подібні до Євангелійних слуг в Кані Галилейській. Вони слухняно наповнили посудини водою, а Ісус на віру Богородиці зробив чудо (порів. Ів 2,1-12). Питанням виховання є співпраця з Божою ласкою. Потрібно зробити усе, що є можливим для батьків, а потім довіряти та молити Ісуса, щоб Він зробив чудо, щоб наші діти були добрими та святими.

Родинне виховання має стати для дітей у їх зрілому віці неначе духовним імунітетом. Приклад, науки батьків та добровільно прийняті здорові життєві засади мають допомогти їм боротися зі злом, яке є у суспільстві. Це дасть їм силу не впасти у вир гріховних пристрастей та не стати на дорогу злочинів.



Джерело: Сім'я під Покровом Богородиці