Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

вівторок, 4 травня 2021 р.

Свята Тайна Хрещення

«Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав» (Мт. 28,19-20).

Ісус Христос дав апостолам цю місійну програму «зробити учнями всі народи» через проповідь Євангелія. «Хто увірує і охреститься, той буде спасенний; а хто не увірує, той буде осуджений» (Мр. 16,16). Після проповіді слідують наступні кроки впровадження людини до християнського життя:

1). Прийняття Євангелії, яке з’єднане з наверненням людини;

2). Визнанням віри в Ісуса Христа як єдиного Спасителя і Бога;

3). Хрещення (новозродження з води і Духа Святого);

4). Миропомазання (вилиття Святого Духа і його дарів);

5). Свята Євхаристія.

Ісус Христос є постійно присутній у своїй Церкві. Він через Святого Духа зсилає різні дари і ласки на Божий народ. Джерелами тих Божих ласк є Святі Тайни. Вони необхідні Церкві (християнам) для спасіння, духовного народження, освячення, оздоровлення і витривалості. Усі Святі Тайни були установлені Ісусом Христом і вони творять між собою певну духовну єдність та послідовність. Серед усіх Святих Тайн особливе місце займає Свята Євхаристія. Усі інші Таїнства спрямовані до неї як до своєї мети.


ЗАПАМ’ЯТАЙ

Святі Тайни (гр. "містеріон" означає таємну річ) - це дія невидимої благодаті Святого Духа через дію видимих зовнішніх знаків, жестів та обрядів (занурення у воду, помазання миром, приношення хліба і вина, покладання рук, благословення, помазання єлеєм). Святі Тайни є джерелами Божих ласк для віруючих. Усі Таїнства звершує Святий Дух.

  • Хрещення є дверима до життя з Богом. Без нього є неможливо отримати інші Святі Тайни.
  • Хрещення, Миропомазання і Священство можна прийняти тільки один раз у житті. Ці три Тайни залишають на душі людини незнищимий знак, печать Святого Духа.
  • Хрещення, Миропомазання і Євхаристія закладають основу християнського життя.
  • Хрещення і Покаяння є для духовно мертвих.


СІМ СВЯТИХ ТАЙН

1) Хрещення

2) Миропомазання

3) Сповідь

4) Євхаристія

5) Подружжя

6) Священство

7) Єлеопомазання

УСЕ ПРО СВЯТЕ ХРЕЩЕННЯ


Хрещення – це Свята Тайна, в якій людина приймає дар спасіння через віру в Ісуса Христа. Хрещення є потрібне для спасіння. Без нього не можна отримати жодних інших Таїнств Церкви. Хрещення має характер союзу – союзу між людиною та Богом. У цьому Таїнстві християнин обіцяє вірити і служити Христові. Ця присяга називається - Хресні обітниці.

Які благодаті отримує новохрещена людина?

  • Очищується від первородного гріха, а також змиваються їй всі особисті гріхи, коли хтось хреститься у дорослому віці;
  • Отримує освячуючу ласку (благодать) Святого Духа, яка чинить внутрішню переміну у душі новохрещеного – перехід від смерті до життя: змиває гріхи з душі людини, просвічує душу та робить її світлою і чистою через заслуги Ісуса Христа. В такій душі живе ціла Найсвятіша Трійця. Освячуючу ласку ми втрачаємо через важкий особистий гріх.
  • Приймає Боже життя і стає Божою дитиною, тобто християнином.
  • Отримує Ангела-Хоронителя та ім’я одного зі святих – заступника перед Богом.
  • Їй дарується Святим Духом також три Божі чесноти - віра, надія і любов.
  • Через цю Тайну охрещена людина стає учнем/ученицею та воїном Ісуса Христа, спадкоємцем Божого Царства.
  • Стає членом Церкви і має право молитися молитву «Отче наш», брати повну участь у Св. Літургії, отримати інші Святі Тайни і християнський похорон.

Хто може охрестити людину? Єпископ, священик, але в небезпеці смерті і кожна людина може охрестити дитину чи неохрещену особу. Тут важливий є мати намір охрестити і використати правильну формулу Хрещення.

Як охрестити у небезпеці смерті? Для цього тричі з вірою поливаємо свяченою водою або звичайною водою голову того, хто хреститься, промовляючи формулу Хрещення: «Хрещається раб Божий (ім’я) в Ім’я Отця, і Сина і Святого Духа. Амінь».

Хто такі катехумени? Катехумени або оглашенними (гр. «катехео» означає «навчати») є ті особи, які приготовляються до Хрещення. Їх розділяли на початківців і на досконаліших. Вони проходили спеціальні науки про основні правди віри (про створення світу, про Божу нагороду і кари за гріхи, про Христове воплочення, страждання, смерть, воскресіння і вознесіння на небо, про покуту і відпущення гріхів, про значення Хрещення). Про деякі правди віри і святі Тайни катехуменам не говорили. Це їм пояснювали аж після Хрещення.

Катехуменат тривав 2-3 роки. Перед єпископом або священиком вони один раз, а то й більше, здавали іспити, а також останні дні перед Хрещенням мали присвятити час молитві, посту і покаянню за минулі гріхи. Крім іспитів всі катехумени проходили обряд екзорцизму. Це особлива молитва заклинання, щоб від того, хто прийме Хрещення, відійшов злий дух, ніколи до нього не вертався і ніколи йому не докучав. У Велику П’ятницю катехумени здавали перед єпископом «Символ віри».

Як ще називали Хрещення у ранній Церкві?

- Тайна Відродження

- Тайна Просвічення

- Печать

Хто міг бути охрещеним? – Діти і дорослі. Подекуди була традиція христити дітей з християнських родин 8 дня, або на протязі місяця. Дорослі погани мали проходити катехуменат.

Час і місце Хрещення? В нагальній потребі можна було хрестити коли-небудь. Але загалом утворилася традиція хрестити на Пасху, Зісланні Святого Духа і Богоявленні. Хрестили у храмі або у так званих баптистеріях.

Обряд Хрещення має таку послідовність

1. Кандидат до хрещення має мати хресних батьків (двох або одного)

2. Відречення від сатани (стоячи обличчям на захід)

3. Укладення обітниць Хрещення (стоячи обличчям на схід)

4. Урочисте визнання віри – «Символ віри»

5. Помазання тіла святим єлеєм

6. Потрійне занурення у купіль або поливання голови в ім’я Найсвятішої Трійці

7. Охрещеному надається нове ім’я

8. Охрещеному дається біла одіж – символ чистоти душі і зодягненості у Христову праведність

9. Охрещений отримує запалену свічку – символ світла Христового Євангелія

У випадку хрещення дітей або хворих (сліпих, глухих) відречення, укладання хресних обітниць та визнання віри мають робити хресні батьки. Вони є представниками охрещеного перед Богом.

Хресні батьки мають бути глибоко віруючими людьми та допомагати у християнському вихованні своїх похресників.

Існує три види Хрещення


1. Хрещення водою і Духом Святим – це звичайна Свята Тайна Хрещення.

2. Хрещення бажанням – якщо хтось з оглашенних нагло помер і не був охрещений, але мав віру в Ісуса, каяття за гріхи та бажання охреститися, то йому це рахується за Хрещення.

3. Хрещення кров’ю – це оглашенні, які будучи ще не охрещеними стали мучениками за Христа.

Христова смерть та воскресіння і Таїнство Хрещення


Тайна Хрещення є закорінена в таїнстві Христової смерті і воскресінні. Занурення катехумена у воду відображає смерть з Христом, а винурення – співвоскресіння з Христом. Через Ісусову смерть християнин приймає дар спасіння, а в Його воскресінні – дар нового життя, дар усиновлення. «Усі ми, що в Христа хрестилися у Христа зодягнулися».

Слово «хрестити» походить від грецького слова «баптізо» - «занурювати», «переймати іншу властивість». Це використовувалося при фарбуванні тканини. Хрещенням ми приймаємо нове життя у Святому Дусі.

Дар усиновлення або адоптування можна пояснити на звичайному прикладі усиновленні дитини. Батьки, які усиновляють чужу дитину, тим самим дають їй право бути повноцінним членом їх сім’ї: вона може носити їх прізвище, може бути спадкоємцем майна … Подібно через заслуги Ісуса Христа ми отримали благодать усиновлення – стали Божими дітьми, спадкоємцями Божого Царства.