Крик душі: свідчення мами, яка не зробила запланований аборт Сила страху паралізує людину Гріхи проти гідності подружжя Боротьба Церкви з єресями: минулі та сучасні єресі 1 Божа Заповідь і гріхи проти неї (обширно) Міжрелігійний діалог витіснив місійну природу Церкви. Які руйнівні плоди це принесло? "Дім Аврамічної Сім'ї" - нова Вавилонська вежа і формування нової синкретичної релігії New Age

понеділок, 9 березня 2020 р.

Гріх самогубства (суїцид)

Самогубство — найбільший гріх проти п’ятої Божої заповіді, бо наше життя — це Божа власність, і ніхто не може його самовільно знищити. Тільки один Бог має право на наше життя й тільки Він один може перетяти його нитку. Самогубство з'єднане з гріхом відчаю, ремствуванням на Бога і це є зухвалий бунт проти Божого провидіння. Це є також гріхом проти Святого Духа, гріхом проти дару життя. Крім цього свідоме самогубство виключає можливість покаяння. 

Важкі психічні розлади, тривога чи великий страх перед випробуванням, стражданням і тортурами можуть зменшити відповідальність самогубця. 

Церква відмовляє самогубцям у християнському похороні, за винятком тих, хто вчинив самогубство несвідомо. Але це мусить бути доведено і підтверджено.

До самогубства часто веде брак віри в Бога і Боже Провидіння, брак віри у безсмертність душі та позагробне життя, а також грішне аморальне життя, надмірне вживання алкоголю та різного роду наркотиків. 

Світова статистика ВООЗ 

  • Кожні 40 секунд у світі відбувається самогубство, а це 800 тис. осіб на рік. 
  • У Європейському регіоні щорічно стається 128 тис. самогубств.
  • Це друга за чисельністю причина смерті серед молоді віком від 15 до 29 років. 
  • Найчастіше скоюють самогубство люди після 70 років.
  • 75% самогубців проживають в країнах з низьким і середнім рівнем доходів. 
  • В багатьох країнах чоловіки здійснюють самогубства втричі частіше, ніж жінки. 
(Джерело: www.bbc.com) 

Статистика по Україні


За даними Державної служби статистики, у 2016 році майже сім з половиною тисяч українців скоїли суїцид. Більшу частину склали чоловіки – близько 6 тисяч. У позаминулому році добровільно пішли з життя понад 8 тисяч осіб. З них жінок було менше третини. Максимальне число суїцидів за роки незалежності зафіксували з 1996 до 2000 року. Тоді на 100 тис. населення щороку доводилося близько 30 самогубств. Пізніше суїцидальні настрої в країні пішли на спад: кількість смертей за 10 років скоротилася в півтора рази. Щороку реєстрували близько 20 самогубств на 100 тис. осіб. В наші дні статистика стала ще більш оптимістичною – вже 18 таких смертей на кожні 100 тис. населення. 

Читати більше:


В останні кілька років в Україні зросла кількість дитячих самогубств. Наприклад, у 2015 році добровільно пішли з життя півтори сотні дітей. Хлопчиків серед загиблих вдвічі більше, ніж дівчаток. Уповноважений Президента у справах дитини Микола Кулеба пов'язує це з розвитком "груп смерті" в соцмережах. Варто відзначити, що в березні слідче управління Національної поліції звітувало про виявлення понад 400 подібних груп, сотня з яких була заблокована. В цілому в цих "пабліках" було майже 35 тис. підписантів з України. 

За даними військової прокуратури, з початку військових дій на Донбасі близько 500 учасників АТО вчинили самогубство. Про це повідомив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook (2018).